Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tisuće vjernika s blagoslovljenim maslinovim grančicama

Autor: Velimir Brkić

28.03.2010. 22:00
Tisuće vjernika s blagoslovljenim maslinovim grančicama

Foto: Velimir BRKIĆ



Blagoslovom maslinovih grančica, procesijama uokolo crkve ili već tradicionalnim procesijama kroz naselja te prijepodnevnim svečanim misama u svim župama Zadarske nadbiskupije, jučer je svečano proslavljena Cvjetnica, nedjelja muke Gospodinove, spomen na slavni Isusov ulazak u Jeruzalem. Cvjetnica želi probuditi vjeru, koju je u satniku pod križem probudio umirući Isus, kako bismo zajedno s njim mogli reći: “Doista, ovaj bijaše Sin Božji!”. Cvjetnicom kršćani počinju Veliki ili Sveti tjedan u kojem slave najveće tajne svoje vjere – muku, smrt i uskrsnuće Isusovo.
Uz tisuće vjernika, u svečanim ophodima i misi, sudjelovao je i velik broj djece i mladih. Već dvadesetak godina, zahvaljujući papi Ivanu Pavlu II., Cvjetnica je na poseban način postala dan mladeži – dan kada mladi iz cijelog svijeta idu u susret Kristu u želji da ga prate u svojim gradovima i domovinama, da On bude među nama i u svijetu uspostavi svoj mir.
Svoju izuzetnu popularnost u narodu blagdan Cvjetnice potvrdio je i ove nedjelje. Veličanstvene slike nepreglednog mnoštva vjernika koji su maslinovim grančicama visoko dignutim u rukama simbolizirali zajedništvo, mir, nadu u uskrsnuće i vječni život. U mnogim naseljima u Zadarskoj županiji još uvijek je ostao običaj da pojedinci umjesto maslinovih grančica na blagoslov donose velike grane ili čak cijela manja stabla masline. Maslina je s vremenom postala simbolom mira, života, obilja, vječnosti, zdravlja, učenosti i mudrosti.
Cvjetnica pred vjernike stavlja svu dramu Kristove žrtve, koju je dragovoljno podnio za spas čovječanstva. Narod je prije 2.000 godina na ulazu u Jeruzalem dočekao Isusa, kličući mu kao kralju i očekujući od njega da povede bitku za rušenje rimskih okupatora, ne shvaćajući njegovu božansku misiju za otkupljenje svakog čovjeka od grijeha i smrti. Kad je Isus to odbio, mnoštvo ga je napustilo i poduprlo njegove protivnike koji su ga potom razapeli izvan grada na drvenom križu. Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku. Zato je na blagdan Cvjetnice, uz blagoslov grančica, u središtu misnog slavlja upravo kazivanje Kristove Muke.
Ovo je tjedan koji govori o tajni Isusova prijelaza iz muke i smrti u život uskrsnuća. Vjernici su na procesije pohodili s maslinovim grančicama raznih oblika i veličina koje simboliziraju mir i radost te podsjećaju na doček Sina Božjeg u Jeruzalemu. S blagoslovljenim maslinovim grančicama u rukama, vjernici su u spomen Isusova ulaska u Jeruzalem došli do župe gdje se čitalo Evanđelje po Luki, a misna boja je bila crvena. Na svetim misama je otpjevana “Muka Isusova”.
Sadržaj Cvjetnice otkriva svećenikov pozdrav kojim započinje vjernički susret u crkvi, a glasi: “Danas se skupljamo kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova.” Isus je zato i ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih.
U propovijedi župnici su govorili o muci Isusovoj i vrijednosti križa, istaknuvši kako je nedjelja Cvjetnica Isusova proslava, ali i najava njegove muke, po kojoj će biti proslavljen. Siromaštvo, mir, univerzalnost, tri su točke razumijevanja proroštva koje je Isus ispunio ulaskom u Jeruzalem. Kad je riječ o siromaštvu, nije riječ o nedostatku dobara, nego više o raspoloženju srca: može se biti siromašan, ali srce imati puno zavisti i pohlepe. Isus je svojim križem širom otvorio Božja vrata, vrata između Boga i ljudi. Ona su sada otvorena.
Običaj je nositi maslinove grančice u svoje domove da bi podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti. Te graničice ostavljaju se u kući i nakon što su se osušile. Vjera u zaštitu koju pruža blagoslovljena grančica i dalje je veoma živa.