Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Deset policajaca uhićeno zbog primanja mita

28.03.2011. 22:00
Deset policajaca uhićeno  zbog primanja mita


Privedeni službenici uglavnom su iz Makarske, Imotskog i Kaštela. Novac su tražili i uzimali tijekom postupanja prema osobama zatečenim u prometnim prekršajima


Zbog primanja mita i zlouporabe u službi,  uhićeno je deset  policajaca  Policijske uprave splitsko-dalmatinske.
Kako je potvrđeno iz  MUP-a RH, riječ je o finalu  višemjesečne akcije što ju je  Odjel organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske proveo u koordinaciji s  PNUSKOK-om i USKOK-om.
Akcija je jučer okončana te  je privedeno ukupno deset  policijskih službenika, uglavnom iz Makarske, Imotskog i  Kaštela. 
Prijave što su protiv njih  podnijete terete ih primanja  mita i zlouporabu položaja i  ovlasti.
– Postoji osnova sumnje da  su kaznena djela počinjena u  razdoblju od početka prosinca  2010. godine pa do uhićenja.  Osumnjičeni su tijekom nadzora i upravljanja prometom, te postupanja prema  osobama zatečenima u prometnim prekršajima tražili i  uzeli mito. Također je utvrđena osnova sumnje da su  osim uzimanja mita zlouporabili svoj položaj i ovlasti, jer  su za nesporno utvrđene prekršaje, za koje su predviđene  uglavnom visoke novčane  kazne prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama,  omogućili vozačima plaćanje  znatno manjih novčanih kazni  na mjestu događaja ili su bez  zakonskog osnova izdavali  upozorenja, stoji u  priopćenju.
Tijekom cijelog jučerašnjeg  dana uhićeni su policajci ispitivani, a neslužbeno doznajemo kako su se iznosi mita  što su ga uzimali kretali od  300 do 700 kuna. Razotkriveni  su posebnim internim nadzorom, te su neko vrijeme čak i  prisluškivani.
Kako je riječ o korupcijskom slučaju što je pod nadležnoćšu USKOK-a, novi  načelnik Policijske uprave  splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić nije  želio davati nikakve  izjave, niti komentirati  “čišćenje” vlastitih novih redova.