Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HDZ se ne boji gubitka, SDP i HNS očekuju bolje rezultate

28.03.2011. 22:00
HDZ se ne boji gubitka,  SDP i HNS očekuju  bolje rezultate


Lika je bitno utjecala na izborni rezultat. Mislim da će na ovaj način više do izražaja doći politička raznolikost u IX. izbornoj jedinici, ocijenio je Željko Kurtov-Buš, HNS-ovac koji je 2003. bio izabran u Sabor


HDZ i koalicijski partneri tek se trebaju  usuglasiti oko prijedloga izmjena Zakona o izbornim  jedinicama, što je potkraj  prošlog tjedna najavila premijerka Jadranka Kosor, a  prema informacijama koje su  procurile u javnost IX. izborna jedinica koja je dosad  obuhvaćala Ličko-senjsku,  Zadarsku, i Šibensko-kninsku županiju, te dio Splitsko-dalmatinske županije ostat će bez Ličko-senjske  županije koja bi trebala postati dijelom VII. izborne  jedinice.
Potpredsjednik ŽO HDZ-a  Željko Lončar navodi kako  medijske kalkulacije o tome  da će se novim zakonom iz  IX. izborne jedinice izuzeti  Ličko-senjska županja u  ovom trenutku ne može komentirati, jer još nema konkretnog zakonskog prijedloga. Na pitanje hoće li gubitak  Ličko-senjske županije naštetiti izbornom rezultatu  HDZ-a u IX. izbornoj jedinici Lončar je odgovorio:
– HDZ i u Lici i u  Zadarskoj županiji  od osnutka dobiva  izbore. Neće HDZ  time ništa izgubiti,  ja se toga ne bojim.
– Ovo je tipičan,  klasičan izborni  inženjering koji danas HDZ-u neće  pomoći. Gdje god  se građani nalazili i gdje glasovali HDZ će  dobiti odbijenicu. U konkretnom slučaju, nama u SDP-u odgovara da se IX.  izborna jedinica  smanjuje za Liku  u kojoj smo imali  najlošije rezultate, kazala je  Omerka Šarić  Frantin, članica  Predsjedništva  zadarskog SDP-a.
Željko Kurtov- Buš  (HNS) na izborima 2003.  godine u Sabor je ušao kao  zamjenik Ivice Maštruka.  Na tim izborima po jednog  zastupnika u parlament su  poslali i HSS i HSP, a riječ  je bila o Anti Markovu i  Tončiju Tadiću, no osim Kurtova iz Zadra u Sabor nije  otišao ni jedan zastupnik koji  ne bi bio iz HDZ-a ili  SDP-a.
– Mislim da će na ovaj  način više do izražaja doći  politička raznolikost u IX.  izbornoj jedinici. Znamo da  je ruralno stanovništvo biračko tijelo HDZ-a i da je  zato i stvorena takva neprirodna simbioza Like i Dalmacije u ovoj izbornoj jedinici. Lika je bitno utjecala  na izborni rezultat i ovo će  pozitivno utjecati ne samo na  rezultate izbora u IX. izbornoj jedinici, nego možda i  na same Ličane koji će u  okviru nove izborne jedinice  imati šanse izraziti drukčije  mišljenje. Tamo su ljudi  uglavnom vezni uz institucije,  i pritisak od strane HDZ-a na  te ljude je velik, rekao je  Kurtov.