Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Invalida s obitelji deložiraju na ulicu

28.03.2011. 22:00
Invalida s obitelji deložiraju na ulicu


Ibrahim Babić 50-postotni je ratni invalid. U stanu u Ulici Borelli stanuje još od 1988. godine kada je njegova obitelj od Grada dobila rješenje o privremenom smještaju. Danas, 29. ožujka u 10 sati najavljena mu je deložacija, a iseliti se, kaže, može samo na ulicu jer nema kamo drugo


Mi sutra nemamo  gdje ako nas zaista deložiraju  kako su najavili. Možemo samo na ulicu nakon što smo u  ovom stanu proveli pune 23  godine – kaže Aleksandra Babić (56), supruga 50-postotnog ratnog vojnog invalida iz  Domovinskog rata Ibrahima  (61), koja je prije svega sedam  dana primila rješenje o deložaciji njezine obitelji iz stana na trećem katu u Ulici  Borelli 1a.
Deložacija je najavljena za  utorak, 29. ožujka u 10 sati, a  izdao ju je Općinski sud u  Zadru nakon što je Asja Grgić  iz Sesvetskog Kraljevca u parničnom postupku dokazala  svoje nasljedno pravo nad cijelom nekretninom u kojoj se,  uz još dva stana, nalazi i stan  koji koristi obitelj Babić.
– Mi ne sporimo toj ženi  njezino vlasništvo, ali s obzirom na to da mi je suprug  invalid s dijagnosticiranim  PTSP-om još od 1992. godine i  da živimo od njegove mirovine koja s dodatkom na invalidnost iznosi jedva tri tisuće kuna, očekivali smo da  nam nakon godina i godina  zavlačenja Grad osigura neki  drugi smještaj – kaže Aleksandra koja se s istom zamolbom obratila Mariju  Pešutu, pročelniku Odjela za  zdravstvo i socijalnu skrb grada Zadra. Pešut joj, kaže, nimalo nije izišao u susret, a kad  mu je rekla da će pozvati medije i cijelu priču dati u javnost, navodno joj je odgovorio  kako ga “boli k… što će učiniti”. Isti ured, kaže, zavlači ih  već godinama, iako su im još  pri useljenju rekli kako je to  samo privremeno rješenje. 
– Stan je star i neuvjetan za  življenje bilo kome, a kamoli  za nekoga tko je teško narušena zdravlja. Mi nismo  imali novca za veća ulaganja, a  osim toga, sve ove godine  iščekivali smo rješenje za drugi stan koji bi bio trajno  rješenje stambenog pitanja –  ogorčeno govori Aleksandra  Babić, pokazujući uz suprugovu i svoju liječničku dokumentaciju iz koje se vidi da je  operirala bubreg, te da ima još  cijeli niz dijagnoza.
Obitelji Babić jučer su u  skromnom stanu na trećem  katu trošne zgrade podršku  došli dati i Ibrahimovovi ratni  kolege među kojima i njegov  ratni zapovjednik Silvio Butić.
– I sutra ćemo biti tu uz  njega, a podršku i dolazak  najavile su i još neke vojne  udruge. Nažalost, čini se da je  to jedini način da zaštitimo  svoje suborce – rekao je Butić  najavivši kako će svi oni svojim tijelima danas zapriječiti  prolaz ovrhovoditeljima i tako  prolongirati izbacivanje njihova suborca s obitelji na ulicu.  Osim Butića, u stanu Babićevih zatekli smo i Denisa  Koševića i Jerka Buterina koji  su zajedno s Ibrahimom kao  dragovoljci krenuli među prvima braniti svoje ognjište.  Danas, dvadeset godina nakon rata, još uvijek su, kažu,  mnogi od njih stambeno nesređeni te ih se ponižava i degradira poput Ibrahima i njegove obitelji.
– Ibro je 12. na listi za stan u  zgradi koja se gradi u predjelu  Crvenih kuća. Ti stanovi bi  uskoro trebali biti useljivi i  nama nije jasno zašto se onda  čovjeka maltretira i čemu sve  ovo – pitaju se Ibrahimovi suborci napominjući kako je sramotno da se Grad ne želi  založiti za ovu obitelj kako bi  ostala u stanu dok ne dobije  ključ onog na Crvenim  kućama.