Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kosor bježi od Milanovića?

28.03.2011. 22:00
Kosor bježi od Milanovića?


Jadranka Kosor iz jedinice koja pokriva središnji dio Zagreba, gdje se dosad redovito natjecala, prelazi u jedinicu (prvu) koja će obuhvaćati rubna područja glavnog grada. Nekadašnja prva jedinica u kojoj se natječe Milanović postala bi šesta jedinica


Naizgled tehničko prekrajanje izbornih jedinica, sukladno zakonskom  prijedlogu što ga je u subotu  odobrilo predsjedništvo  HDZ-a, stvorit će sasvim nove  političke okolnosti i potaknuti  preslagivanje unutar stranaka. Tako je već sada, primjerice, izvjesno da će zamjenik  predsjednika HDZ-a Darko  Milinović dobiti status prvog  na listi. Naime, njegova biračka baza, Ličko-senjska  županije, odlazi iz devete u  sedmu izbornu jedinicu u kojoj će onda Milinovića dopasti  prvo mjesto na HDZ-ovoj listi, što odgovara njegovom rangu u stranci. Na prošlim je  parlamentarnim izborima Milinović u devetoj izbornoj jedinici bio plasiran iza Božidara Kalmete, a u sedmoj jedinici prva je bila Marina Matulović Dropulić.
Politički oportunizam
No, vjerojatno najzanimljivija posljedica izmjena izbornih jedinica, kad je HDZ-u  pitanju, mogla bi biti selidba  predsjednice stranke Jadranke Kosor iz jedinice koja pokriva središnji dio Zagreba,  gdje se ona dosad redovito  natjecala, u jedinicu koja će  obuhvaćati rubna područja  glavnog grada. Na taj bi način  izbjegla izravno sučeljavanje s  predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Kako se  neslužbeno može doznati  HDZ-ov prijedlog predviđa  da se nominalno prva jedinica,  takozvana zagrebačka, pomakne južnije kako bi iz nje  ispao centar grada, a ušli dijelovi Zagrebačke županije i  južna i istočna predgrađa Zagreba, Novi Zagreb sve do  Dubrave, u kojima HDZ tradicionalno puno bolje stoji nego u centru. Nekadašnja prva  jedinica bi, pak, postala šesta  jedinica, s tim da bi izgubila  podsljemensku zonu koja bi se  spojila s Krapinskom, Varaždinskom i Međimurskom  županijom. Prije tri godine Jadranka Kosor uvjerljivo je poražena u srazu s Milanovićem  u tadašnjoj prvoj jedinici, SDP  je osvojio osam mandata, a  HDZ pet, pa bi politički oportuno bilo ako će se premijerka  na idućim izborima za podršku boriti među biračima  koji su nakloniji njezinoj  stranci.
Kreće usuglašavanje
I u HSS-u će redizajn izbornih jedinica poremetiti neke ustaljene unutarstranačke  odnose. Potpredsjednik  HSS-a Damir Bajs jučer je od  ministra uprave Davorina  Mlakara preuzeo prijedlog zakonskih izmjena.
– Razmotrit ćemo ga i potom krenuti usuglašavanje s  HDZ-om, ali i s  drugim partnerima, rekao nam je Bajs  koji je u predsjedništvu HSS-a  zadužen za odnose s  HDZ-om. Stvaranje jedinice  po mjeri HSS-a, pri čemu bi  nekadašnjoj drugoj jedinici bila pridodata Sisačko-moslavačka županija, moglo bi  proizvesti i probleme u stranci. Više vodećih HSS-ovaca  moglo bi tražiti da se kandidira upravo u njoj. Sigurno  je da će na prvom mjestu biti  Josip Friščić. Bilo bi logično  da drugi bude Bajs, ali se  spominje i mogućnost da se on  prijeđe u 4.jedinicu (Slavonija) budući da će u nju otići  dio njegove Bjelovarske županije. Za izgledno mjesto konkurira i Marijana Petir, za  koju Friščić navodno smatra  da mora ući u Saboru, a tu je  Božidar Pankretić koji je dosad bio u sedmoj jedinici.
 


Friščić: Vladajući i opozicija moraju se dogovoriti




Predsjednik HSS-a jučer se založio za dogovor vladajuće koalicije i opozicije o izbornim jedinicama jer je “taj posao trebalo  napraviti na vrijeme, a to je godinu  dana prije izbora”.
– Ako sada nema druge, neki  govore da bi zbog toga čak bilo  upitna legitimnost izbora, onda  vlast i oporba trebaju dogovoriti  kako formirati izborne jedinice,  izjavio je Friščić novinarima. Dodao je da “ne vjeruje u ugrožavanje  pravne države jer smo po takvom  modelu imali i dosad izbore i nitko  nije iz toga izvodio nelegitimnost”.
– Vjerujem da će se na taj način  i Sabor dogovoriti, ali budući da su  izbori za nekoliko mjeseci sad se  svaka situacija, pa i ova, koristi za  predizbornu utakmicu, zaključio je  Friščić.