Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Lovro Basioli i Marko Šarlija državni prvaci

28.03.2011. 22:00
Lovro Basioli i Marko Šarlija državni prvaci


Na natjecanju iz filozofije Luka Mikec, također učenik Gimnazije Franje Petrića, nagrađen je za najbolji esej
Svečano proglašenje pobjednika uz podjelu nagrada i priznanja s Državnog natjecanja iz filozofije i logike, kojemu je ovogodišnji domaćin bila zadarska Gimnazija Vladimira Nazora, održano je danas u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Riječ je o dvodnevnom natjecanju na kojemu je sudjelovalo ukupno 75 učenika gimnazija iz cijele Hrvatske, a na natjecanju iz filozofije konkurirali su samo učenici četvrtog razreda, kojih je bilo ukupno 30, ostali su bili natjecatelji iz logike i to učenici 3. i 4. razreda.
Okupljene je u ime škole domaćina pozdravila profesorica Kata Magaš, zamjenica ravnatelja Gimnazije Vladimira Nazora, izrazivši svim natjecateljima srdačne čestitke.
– Rekla bih da su svi ovi događaji u kojima posljednja dva dana sudjelujemo zapravo izvrstan spoj vaše mladosti i bogatog iskustva, jer filozofija i logika su jedne od najstarijih znanosti. Neka vaš interes pridonese boljitku ove zemlje, kao i vas samih. Za mene ste svi vi samim sudjelovanjem na ovoj zavidnoj razini natjecanja postigli izvrsne rezultate. Želim da vam ovaj boravak u Zadru ostane u lijepom sjećanju i da sa sobom ponesete samo dobra iskustva i lijepe uspomene, kazala je Magaš, zažaljevši svim sudionicima da im ovo iskustvo doprinese uspješnom završetku gimnazije, svladavanju državne mature koja je pred njima kao i nastavku obrazovanja u željenom smjeru.
S obzirom da se ovo natjecanje odvijalo u tri dijela i to iz filozofije, logike i filozofskog eseja na stranom jeziku, danas su proglašeni pobjednici iz sve tri skupine natjecatelja.
Priznanja i nagrade najprije su uručeni autorima dvaju najboljih filozofskih eseja na stranom jeziku i to Luki Mikecu, učeniku zadarske Gimnazije Franje Petrića, čiji su mentori Zvjezdana Dunatov i Davor Katunarić te Barbari Šodi, učenica Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, a čija je mentorica Nives Triva. Ovi su se učenici, zahvaljujući svojem uspjehu, plasirali na Međunarodnu filozofsku olimpijadu. Na natjecanju iz filozofije prvo je mjesto osvojila također Barbara Šoda, učenica Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika s mentoricom Nives Trivom, na drugom je mjestu u ovoj kategoriji Vlado Kopić, učenik III. Gimnazije iz Osijeka, čija je mentorica Željka Rogina, na trećem je mjestu Karlo Seitz, učenik Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba, čija je mentorica Katarina Stupalo, dok je četvrto mjesto zauazeo Dinko Ždravac, učenik iste gimanzije.
Najboljima na Državnom natjecanju iz logike priznanja su uručena za prvih pet mjesta, pa su tako priznanje za prvo mjesto, zbog jednakog broja bodova, dobili učenici zadarske Gimnazije Franje Petrića, Lovro Basioli i Marko Šarlija, čiji je mentor Siniša Matić, za treće je mjesto nagrađen Kristijan Kilassa Kvaternik, učenik V. gimnazije iz Zagreba, čija je mentorica Jadranka Pucar Jambrović, četvrti je Luka Mikec, učenik zadarske Gimnazije Franje Petrića, čiji je mentor Siniša Matić, dok je na petom mjestu Ognjen Stipetić, također učenik V.gimnazije iz Zagreba, s mentoricom Jadrankom Pucar Jambrović.


 KRUNA DOSADAŠNJIH REZULTATA


Učenicima zadarske Gimnazije Franje Petrića je Državno natjecanje iz filozofije i logike bilo još jedno u nizu na kojem su postigli vrhunske rezultate, a ugled ove škole ponovno su obranili Lovro Basioli i Marko Šarlija, osvojivši prvo mjesto na Državnom natjecanju iz logike. Među njima je i Luka Mikec, također poznat po vrhunskim rezultatima na brojnim ovogodišnjim natjecanjima, a čiji je filozofski esej na stranom jeziku ovaj put osvojio prvo mjesto, dok je na Državnom natjecanju iz logike osvojio, također zavidno, četvrto mjesto. Podsjetimo da Marko ove godine odlazi još i na Državno natjecanje iz matematike kao i na Državno natjecanje iz fizike, prvo mjesto je osvojio na Županijskom natjecanju iz informatike, a visoko drugo mjesto na Županijskom natjecanju iz kemije. Lovro je također pozvan na Državno natjecanje iz matematike kao i na ono iz fizike, a na Županijskom natjecanju iz informatike osvojio je treće mjesto. Luka Mikec je, pak, ove godine osvojio prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz filozofije i logike te prvo i drugo mjesto na Županijskom natjecanju iz informatike, a valja napomenuti da je upravo on prošlogodišnji prvak Državnog natjecanja iz logike, na kojem je osvojio maksimalan broj bodova.
– Sad kad smo osvojili prvo mjesto nezahvalno je govoriti da nam je bilo teško, ali dugo smo se spremali i obično smo zajedno učili nas sedmero iz škole koji smo nastupili na ovom natjecanju. To je bilo dosta zahtjevno i pomalo iscrpljujuće, jer osim s našim mentorom, pripremali smo se i samostalno, intenzivno smo se nalazili nakon škole i učili. Ipak, s obzirom da su sva dosadašnja natjecanja na kojima smo osvojili dobre rezultate zapravo povezana s logikom, ovo natjecanje možemo nazvati krunom cijelog našeg rada, kažu Lovro i Marko, zahvalivši se svom mentoru, profesoru Siniši Matiću, za koje su kazali kako je na njih imao izuzetno motivirajuće djelovanje i bez kojeg rezultati natjecanja ne bi bili niti približno ovako dobri.
Uz Marka, Lovru i Luku na ovom su natjecanju, među učenicima Gimnazije Franje Petrića nastupili iz logike Ivana Viduka, Dalia Barić, Mario Šparica i Tomislav Petković te Rebecca Grancarić, iz filozofije.