Noćnjak uskoro možemo očekivati i u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Noćnjak 2011., trinaesta  međunarodna manifestacija  maslinara i uljara koja je vremenski prethodila Danima  masline, održala se u razdoblju od 18. do 20. ožujka ove  godine u Vodicama u organizaciji Zadružnog saveza  Dalmacije. Trodnevni program obilovao je stručnim  skupovima i radionicama na  kojima su izlagali eminentni  domaći i inozemni stručnjaci  iz područja maslinarstva. Na  stručnom izletu maslinari i  uljari su se upoznali s ljepotama Visovca u nacionalnom parku Krka uz obilazak  maslinarsko-uljarskih destinacija na području Skradina.  Organizatori Noćnjaka zadovoljni su zainteresiranošću sudionika za Olio gastro Show  gdje se održala interaktivna  prezentacija sljubljivanja gastronomskih delicija s vrhunskim vinima i sortnim maslinovim uljima.  

Ove godine na Noćnjak je  pristiglo 297 uzoraka maslinovog ulja, u finalni panel ušlo  je 20 uzoraka, među kojima su  se birali šampioni i to u kategoriji pakovina i otvorenih  maslinovih ulja. Uzorke je ocijenilo šest panela (dubrovački, splitski, šibenski, zadarski, istarski i slovenski) sastavljenih isključivo od certificiranih senzorskih ocjenjivača. 

Rezultati ocjenjivanja obznanjeni su drugog dana manifestacije kada se održalo  svečano uručivanje priznanja  za kvalitetu i izgled proizvoda  te proglašenje šampiona.

Šampion kvalitete pakovina  ekstra djevičanskih maslinovih ulja je Brist Olive - OPG  Silvano Puhar iz Pule. Šampion kvalitete otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih  ulja je obitelj Vlatković iz Novigrada. Vice šampion kvalitete otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je  Asja Bebić iz Zagreba. Šampion izgleda pakovina ekstra  djevičanskih maslinovih ulja  je Centar maslinovog ulja Sv.  Ivan, Vodice.

Ukupno je uručena 141  zlatna, 37 srebrnih i 21  brončana medalja, uz trinaest  uručenih diploma za EDMU i  35 diploma za DMU.

Od ukupno dodijeljene 141  zlatne medalje u Zadarsku  županiju odlaze 32 zlatne medalje u kategoriji za kvalitetu  otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Zadarski maslinari osvojili su tri srebrne i tri brončane medalje te  su im dodijeljene tri diplome  za EDMU i pet diploma za  DMU. Priznanje uljari koja je  preradila šampionsko otvoreno maslinovo ulje uručeno je  Željku Vrsaljku, vlasniku uljare u Nadinu. Ujedno mu je  uručeno i priznanje za uljaru  koja je preradila najveći broj  uzoraka maslinovih ulja. 

- Na ovogodišnjem Noćnjaku pristigao je rekordni broj  uzoraka, negdje oko 20 posto  više nego prošle godine.  Međutim, posebno treba istaknuti da prilikom ocjenjivanja utvrđena je visoka razina kvalitete što se odrazilo i  u rekordnom broju osvojenih  zlatnih medalja. Kada smo  počeli prije trinaest godina s  Noćnjakom bilo je oko 80 uzoraka, i od toga samo oko 20  zlatnih medalja, ovo je uistinu  jedan veliki iskorak koji se  bilježi i na terenu. Sudionici  smo općeg napretka maslinarstva i uljarstva jer 1999. godine bile su 54 uljare a danas  imamo 174 moderne uljare.  Tada smo imali oko tri milijuna stabala dok danas imamo šest milijuna, istaknuo je  Lordan Ljubenkov, upravitelj  Zadružnog saveza Dalmacije  te dodao kako su jako zadovoljni posjećenošću  Noćnjaka i što su ove godine  ugostili pored domaćih i inozemne predavače.

- Jako mi je drago što su iz  Zadarske županije vrlo aktivni maslinari i uljari i što su  postigli vrhunske rezultate.  Zadarska županija bilježi poseban porast u broju maslinara i uljara i u broju uzoraka  koji su analizirani. Ti uzorci su  svi u samome vrhu po kvaliteti  što za rezultat ima da šampionska titula i mnoštvo osvojenih medalja odlaze u Zadarsku županiju, rekao nam je  Ljubenkov te kazao kako  Noćnjak i Sabatinu možemo  uskoro očekivati u Zadru.

- Osim o kvaliteti vodilo se  računa na ovogodišnjem  Noćnjaku i na promociji maslinovog ulja. Nagrađen je izgled pakovina maslinovog ulja  koji je inače do sada bio slaba  strana našeg maslinarstva.  Znali smo napraviti dobro ulje  ali nismo znali to prezentirati,  rekao nam je Želimir Bašić,  tajnik Zadružnog saveza Dalmacije te istaknuo Olio gastro  show koji je jedan novi vid  prezentiranja maslinovog  ulja. 

- Nadamo se da smo ovim  načinom prezentacije pripomogli u podizanju svijesti o  sortama, o kontroliranom podrijetlu, o načinu sljubljivanja  jela s vrhunskim vinima i sortnim maslinovim uljima, zaključio je Želimir Bašić. 

Šampion kvalitete otvorenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja: Obitelj Vlatković iz Novigrada

Zlatna medalja za kvalitetu  otvorenog ekstra djevičanskog  maslinovog ulja

Obitelj Vlatković, Novigrad (tri  zlatne medalje)

Ivan Eškinja Lantana, Sv. Filip i Jakov

Darijo Matešić, Diklo

OPG Mate Dušević, Ljubač  (dvije zlatne medalje)

Marin Matešić, Diklo

Nikša Sorić, Veli Iž

Eugen i Božo Novaković, Posedarje

OPG Gordana Strpić, Biograd na Moru

Željko Troskot, Biograd na Moru

Živko Vidaković, Biograd na Moru

Zlatko Strpić, Biograd na Moru

Budislav Mađerić, Pašman

Mirjana Šoša, Zadar

Marina Eškinja Lantana, Sv. Filip i Jakov 

Ljube Kardum, Stankovci

Božidar Šoša, Zadar

Marin i Zdenko Matešić, Zadar

Vladimir Majica, Sv. Filip i Jakov

OPG Bratanović Jerolim, Suhovare

Dragan Čerina, Podgrađe, Benkovac

Poljak Mitar, Suhovare

Josip i Ivanka Grgurica, Poličnik

Obrt ''Buddy'' - Mladen Prtenjača, Zadar

Tomislav Perica, Zadar

Sretna obitelj Kardum, Zadar

Božo Surać, Mali Iž

Vice Antunović, Stankovci

PZ ''Maslina i vino'', Polača

Ivan Uhoda, Preko

Srebrna medalja

Šangulin Damir, Biograd na Moru

Grgas Josip, Verunić, Dugi otok

PZ ''Maslina i vino'', Polača

Brončana medalja

Radoslav Bojmić, Tkon

Aleta, d.o.o, Zadar

Ana Majica, Sv. Filip i Jakov

Diploma za EDMU

Mrotine d.o.o., Kali

Marinko Pestić, Zadar

Nikola Lončar, Poličnik

Diploma za DMU

Ilirija d.d., Biograd na Moru

Božo i Mišel Skroče, Zadar

Tino Kurtin, Kali

Pero Kolega, Kali

Zlatko Barešić, Drage

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno