Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

S Pozdrava Suncu pozdrav Japanu

28.03.2011. 22:00
S Pozdrava Suncu pozdrav Japanu


Manifestacija u sklopu koje učenici izrađuju veliki plakat i 1.000 ždralova, najavljena je za 8. travnja u 12 sati


Tragedija u Japanu potaknula je učenike zadarske Pomorske škole na ideju da udruženim mislima i pruženim rukama pokušaju mijenjati svijet, šaljući pozitivne vibracije Zemlji Izlazećeg Sunca. Njihovu ideju podržali su profesori, nakon čega su se učenici povezali s vršnjacima iz Medicinske škole i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
Pozitivne misli Zemlji Izlazećeg Sunca zadarski srednjoškolci poslat će s Pozdrava Suncu. Manifestacija u sklopu koje učenici izrađuju veliki plakat i 1.000 ždralova najavljena je za 8. travnja u 12 sati. Uz to srednjoškolci planiraju napraviti i jedan japanski običaj u znak poštovanja prema poginulima – puštanje brodova, odnosno svijeća. Tako će s Morskih orgulja zadarski učenici pustiti šest svijeća.
Marin Perinić, pedagog u Pomorskoj školi, pojašnjava da je ideja da se udruženim mislima pomogne Japanu potekla od učenika Pomorske škole, koji su se naknadno povezali s vršnjacima iz Medicinske škole i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
– Učenici Pomorske škole, Medicinske škole i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, svojim mislima su stvorili krila nade i ruku pomoći jednom narodu, jednoj naciji od 15 nobelovaca, 200 vulkana i 680 otoka, čiji su temelji uzdrmani nedavnim tragičnim događanjima, ali njihov kreativni duh i posebnost opstaje i uzdiže se visoko iznad svega poput feniksa, kaže Perinić, dodajući da su ravnatelji i profesori prihvatili ideju učenika, a u cijelom događaju sudjeluju isključivo kao koordinatori.
Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, dodaje da su učenici spomenutih triju škola poziv za sudjelovanje u ovoj akciji poslali svim srednjim školama u Zadarskoj županiji. Očekuju podršku svojih vršnjaka, ali i svih žitelja Zadarske županije.
– Na Pozdravu Suncu u petak 8. travnja u 12 sati održat će se manifestacija za Japan. Do tada će učenici izraditi veliki plakat i 1.000 ždralova, koje će zajedno sa svjećicama pustiti u more na Morskim orguljama, kaže Bakmaz, pozivajući Zadrane da se s pozitivnim mislima pridruže manifestaciji za Japan, zemlju pogođenu strašnom tragedijom.