Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sapun s mirisom lavande

28.03.2011. 22:00
Sapun s mirisom  lavande


Sapuniće planiramo pakirati u posebno osmišljenu ambalažu te ih kao suvenir darivati, ali i prodavati ako se za to ukaže prilika, kazali su nam najmlađi kreativci


Udruga  DAN iz Pakoštana održala je  proteklog vikenda još jednu u  nizu uspješnih radionica za  svoje članove, a kakve se u  sklopu ove udruge provode tijekom čitave godine.
Ovom prigodom mladi su  imali priliku naučiti kako se  pravi domaći sapun, kakav su  nekada pripremali naši stari, a  pripremu je demonstrirala  Gordana Kurtov. Zanimanje  za pripremu sapuna privuklo je  znatan broj mladih, uglavnom  osnovnoškolaca, koji su pokazali proces izrade ovog proizvoda, ali i pojasnili kakav će on  u konačnici izgledati. Tako je za  temeljnu pripremu nužna svinjska mast, malo maslinovog  ulja, voda i lužina ili poznatija  kao soda kauštika. Sve u strogo  doziranim omjerima kuha se i  izlijeva u kalupe iz kojih se  nakon hlađenja vade i režu te  oblikuju prema želji. Kao i svaki recept, tako i ovaj pakoštanski ima neke svoje male tajne, a  jedna od njih je i dodavanje  mirisnog autohtonog bilja, od  kojeg je najčešća lavanda koja  daje poseban miris ovom ručno  napravljenom sapunu.
– Sapuniće planiramo pakirati u posebno osmišljenu ambalažu te ih kao suvenir darivati, ali i prodavati ako se za  to ukaže prilika, kazali su nam  najmlađi kreativci.
Ova udruga, kako nam je  kazala njezina predsjednica,  Dijana Vukoja predznaka etnodjeluje već treću godinu zaredom, a okuplja oko 50 članova.
– Osnovni cilj nam je da kroz  program rada naše udruge doprinesemo očuvanju tradicije  našeg područja. Tako primjerice bogatu narodnu baštinu  mjesta i okolice poput starih  zanata i običaja nastojimo prenijeti na mlađe naraštaje, a koji  za to pokazuju veliko zanimanje što nas jako raduje. Sve to,  dakako, nastojim realizirati  kroz tematske radionice, literarne i likovne radionice te  dramsku i recitatorsku sekciju.  Trenutačno je u planu izrada  uskrsnih pala, što znači na poseban način upletene maslinove grančice koje se pripremaju  za cvjetnicu, a naši mladi posebnu tehniku pletenja će moći  naučiti od starijih žena u mjestu. Svakako još valja naglasiti  da imamo iznimno dobru suradnju s Općinom i Turističkom zajednicom Pakoštane,  a posebno nas raduje što smo  dobili svoje prostorije, koje  smo sami uredili, kazala je Vukoja.