Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za moroskok se traži mirno more

28.03.2011. 22:00
Za moroskok se traži mirno more


Zbog učestalih kvarova na fontani, zbog čega je ova morska atrakcija posljednjih godina više bila na kopnu nego u moru, u “Obalama i lučicama” počeli su razmišljati o uvođenju novog sustava rasvjete, ali i premještanju moroskoka na neku drugu, mirniju i zaštićeniju lokaciju


Morska fontana  popularnija kao moroskok, koja je dugi niz godina krasila  ulaz u zadarsku luku, već devet  mjeseci leži na parkiralištu  pauk službe. Naime, poznata  zadarska atrakcija – morska  fontana, pokvarila se još u  srpnju prošle godine, i to nakon redovnog godišnjeg remonta. Kako su kvarovi na  morskoj fontani posljednih godina bili sve učestaliji, tvrtka  “Obale i lučice”, koja se brine o  moroskoku, počela je intenzivno razmišljati o uvođenje novog sustava rasvjete jer je postojeća tehnologija već zastarjela.
Ante Basioli, direktor “Obala i lučica” i njegov zamjenik  Eduard Duka, napominju da se  morska fontana učestalo kvari  zbog snažnog utjecaja mora,  prije svega izloženosti valovima i vjetru. Većih kvarova nije  bilo sve do 2006. godina, kada  je pijavica prešla preko moroskoka i slomila njegovu konstrukciju. Iako je konstrukcija  popravljena, Basioli i Duka ističu, da je pijavica ostavila nepovratne tragove na moroskoku koji nakon tog oštećenja  nikada više nije funkcionirao  kako prije već se učestalo kvario.
– Moroskok je proradio na  blagdan Svetog Krševana,  zaštitnika Zadra, 2002. godine.  Bez većih problema radio je do  2006. godine, kada je preko  njega prešla pijavica i doslovno  ga prepolovila. Konstrukcija  fontane je popravljena, no moroskok je nakon oštećenja, postao osjetljiv i sklon kvarovima,  govori Duka, nastavljajući da je  more specifičan medij, odnosno ambijent, koji ima snažan  utjecaj na sve što se u njemu  nalazi, pa tako i fontanu.
Zbog učestalih kvarova na  fontani, zbog čega je ova morska atrakcija posljednjih godina, više bila na kopnu nego u  moru, u “Obalama i lučicama”  počeli su razmišljati o  uvođenju novog sustava rasvjete, ali i premještanju moroskoka na neku drugu, mirniju i zaštićeniju lokaciju. Nakon posljednjeg kvara u srpnju  prošle godine, fontana je konzervirana te na parkiralištu  pauk službe čeka novo rješenje  za sustav rasvjete. “Obale i  lučice” pregovaraju s domaćim  tvrtkama o novom kvalitetnijem rješenju za rasvjetu fontane.