Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kamena vrata “otvorena” u svijetu suvenira

28.03.2012. 22:00
Kamena vrata “otvorena” u svijetu suvenira


Kristian je izložio suvenir s motivom kamenih vrata u drvenom okviru koji je sam osmislio. Radi i ukrasne boce, mirisne vrećice, motive Biograda, vjerske motive, kutije za nakit, svjetionike, kamene slike, razglednice…


Kristian Bogdanić iz Biograda ima 21 godinu. Završio je školu za primijenjene umjetnosti i kao većina mladih u Hrvatskoj – ništa neobično – Kristian je nezaposlen.
Inspiracija iz prirode
Za razliku od većine svojih vršnjaka shvaća da nije pametno sve svoje vrijeme provoditi kukajući i tražeći posao. Uz traženje posla, Kristian svakodnevno traži kamenčiće, školjke i dagnje na biogradskim plažama. Traži ideje i inspiraciju u prirodi, a nakon traženja sve to pretače u autohtone, ručno rađene biogradske suvenire. Na tavanu obiteljske kuće Kristian si je uredio pravu radionicu koja po čistoći i organiziranosti podsjeća na ljekarnu.
U kutijicama: pijesak sitni, pijesak krupni, kamenčići mali pa veliki, prirodni, otpadni i kupovni materijal, nedovršeni i dovršeni suveniri i na kraju alat. Sve je na svom mjestu.
Danju Kristian radi nekad sat-dva, a ponekad se zaigra i radi čak 12 sati. Da ne ogladni, ne bi se ni sjetio da je vrijeme za predah. Njegova obitelj dobro zna da mu dok radi ne smiju smetati. Na kraju “radnog vremena” sve počisti i pospremi.
– Odmalena sam volio umjetnost i danas uživam u tome. Raspalim glazbu, radim i sam sam u svom svijetu. Ne mislim na račune i probleme… Posebno zimi kad se ništa ne događa, ja uvijek imam što raditi. Srećom, živim u turističkom gradiću i onda u sezoni na rivi prodajem svoje suvenire. Prijatelji baš nisu zainteresirani da rade sa mnom. Nemaju ni neke hobije, a bilo bi odlično kad bi svatko našao i radio ono što ga veseli. Moj hobi možda i nije neki mamac za cure, no svaka koja je vidjela radionicu i ono što radim, bila je oduševljena, kaže Kristian.
Mladi umjetnik registrirao je obrt. Ne može, kaže, živjeti od toga, ali dobro dođe novac zarađen u sezoni. Jednog dana bi volio imati svoju trgovinu i proširiti posao.
Kristian je član Udruge inovatora Zadarske županije. Rade Nekić, poznati biogradski inovator i predsjednik Udruge potaknuo ga je na rad. Čak ga je predložio i za predsjednika Izvršnog odbora Udruge, što su članovi i prihvatili.
Izvorni suveniri
– To mi je veliko priznanje i poticaj za dalje. U Udruzi jedni druge potičemo, surađujemo, usklađujemo cijene. Moramo se udružiti ako želimo svi raditi, a ne biti jedni drugima konkurencija. Važno je da opstanu izvorni suveniri, a ne uvozni i jeftini koje izbaci stroj. Nekim turistima je samo važno da nešto odnesu odavde, što jeftinije to bolje. Neki, poput Nijemaca i Engleza, cijene izvorne, ručno rađene suvenire, rekao je Kristian.
Cijene njegovih suvenira nisu visoke, od 20 do 120 kuna, a većim slikama je cijena 170 kuna.
Kristian se predstavio i na Festivalu suvenira, koji se upravo održava u Muzeju antičkog stakla. Izložio je suvenir s motivom kamenih vrata u drvenom okviru koji je sam osmislio.
Radi i ukrasne boce, mirisne vrećice, motive Biograda, vjerske motive, kutije za nakit, svjetionike, kamene slike, razglednice…
Kristian kaže da mu se, zapravo, ništa od toga ne sviđa.
– Bude mi lijepo prvih 30 sekundi, a onda odmah vidim sto stvari koje sam mogao napraviti drugačije. Jedan od suvenira koji mi se sviđa je slika, zapravo brod od drva nalijepljen na jutenu vreću. Za izraditi neke suvenire treba mi od 15 minuta do sat vremena, a to sam radio tjedan dana u izmišljenoj tehnici špricanja. Nisam znao što će ispasti, priča Kristian o trenucima inspiracija.
Neka ih ima što više.