Kolanski sir zasjenio svjetsku konkurenciju

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Erik Pavin, Marin Pernjak i Josip Zubović - Uspješan hrvatski spoj ugostiteljstva, proizvodnje i javnog sektora

Paški sir Sirane Mih, obitelji Pernjak iz Kolana, osvojio je visoko četvrto mjesto u konkurenciji tvrdih ovčjih sireva na Svjetskom prvenstvu sireva koje je održano u Sjedinjenim Američkim Državama.

Petnaest stalno zaposlenih

 Sir obitelji Pernjak svojom kvalitetom zasjenio je mnogobrojnu svjetsku konkurenciju i od ocjenjivača zaslužio ogromnih 99,65 od mogućih 100 bodova. O kakvom je uspjehu riječ najbolje govori podatak da vrlo malo zaostaje za španjolskim prvakom.

Sirana Mih je obiteljska sirana koja uz ovčji proizvodi i sireve od kravljeg mlijeka. Nositelj gospodarstva je Dubravko Pernjak, koji je osnovao tvrtku 1994. godine na temeljima dugogodišnje obiteljske tradicije proizvodnje sira. U sirani radi petnaest stalno zaposlenih radnika.

- Radi se o velikom priznanju. Ova nagrada naš sir i našu siranu stavlja u rang najboljih svjetskih sireva i proizvođača. Mi smo mala obiteljska proizvodnja, naš tim većinom čine mladi ljudi bez nekih velikih prijašnjih iskustava u sirarstvu. Sada smo dobili nepobitni dokaz da smo postigli vrhunsku kvalitetu u proizvodnji, kaže Marin Pernjak, sin Dubravka Pernjaka.

Sirana Mih u godini dana proizvede dvadeset tona paškog sira. Ukupna proizvodnja svih sireva iznosi 100 tona za koje se, slobodno, može reći da su stopostotni hrvatski proizvod. Sirovinu za šampionski sir dobivaju iz vlastitog matičnog stada koje broji 200 muznih ovaca autohtone paške pramenke te od četrdeset kooperanata s područja Kolana, Mandri i Šimuna od kojih otkupljuju mlijeko po cijeni od 12 kuna za litru. Kada je riječ kupovina kravljeg mlijeka oslanjaju se na kooperante iz kontinentalnog dijela Hrvatske.

Spoj turizma i poljoprivrede

- Mi ne uvozimo mlijeko za proizvodnju naših sireva. Volimo svoju zemlju. Ovdje živimo i radimo te sve što trebamo nabavljamo na području Hrvatske, kaže Pernjak dodajući da u Sirani Mih nemaju problema s prodajom svojih sireva.

Mogli bi i povećati proizvodnju s obzirom na to da za njihovim proizvodom vlada interes u zemljama EU i SAD-u, koji će nakon zadnjeg priznanja vjerojatno porasti. Za to su praktično već spremni s obzirom na opremljenost pogona i na to da imaju izvozni broj. Ipak, u povećanje količina ići će tek kada budu sigurni da to neće imati utjecaja na kvalitetu. Do tada se većina proizvodnje prodaje za vrijeme turističke sezone. Klasičan i dobar spoj turizma i poljoprivrede. Izvoz domaćeg poljoprivrednog proizvoda na kućnim vratima čemu teže brojni domaći poljoprivrednici.

- Turizam doprinosi povećanju cirkulacije ljudi na otoku Pagu, a time se povećava i potrošnja. Normalno je da oni znaju prepoznati naše proizvode, konzumirati ih u ugostiteljskim objektima i kupovati za svoje potrebe. Nama je turizam vrlo bitna grana jer bez ugostitelja, hotelijera, vlasnika smještajnih kapaciteta ne bi bilo ove potrošnje naših proizvoda, zaključuje Pernjak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno