Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Posebna atrakcija – srednjovjekovno mačevanje ispred Arsenala

28.03.2012. 22:00
Posebna atrakcija – srednjovjekovno mačevanje ispred Arsenala


Na sam Dan županije 16. travnja u Arsenalu se održava Svečana sjednica Skupštine na kojoj je biti uručene županijske nagrade, a posebnu atrakcija bit će prikaz srednjevjekovnog mačevanja ispred Arsenala u 9.30 sati u izvođenju Udruge vitezova vranskih
Zadarska županija ove godine slavi svoj 19. rođendan, a tim povodom održat će se tradicionalni Županijski dani koji počinju već 2. travnja i traju sve do 6. svibnja. Kako je najavio župan Stipe Zrilić, ovo su dosad događajima najbogatiji Županijski dani, s ukupno 70 događanja, od kojih se 38 održava u gradu Zadru.
“Od Branimira do Branimira”
– Naš je cilj bio da u ovogodišnje Županijske dane uključimo što veći broj sudionika, a posebno one koji promiču zdravlje i zdrav život, rekao je župan Stipe Zrilić, naglasivši kako je većina događanja sportskog karaktera, no ni ljubitelji umjetnosti i znanosti također neće biti zakinuti.
Županijski dani počinju u ponedjeljak 2. travnja predstavljanjem “Vodiča za poljoprivrednike Zadarske županije i one koji to žele postati”, predstavljanjem Lokalnih akcijskih grupa (LAG) Zadarske županije te predstavom Kazališta lutaka Zadar “Mačak u čizmama”. U subotu, 7. travnja na Svjetski dan zdravlja, na programu je biciklijada “Od Branimira do Branimira” na relaciji Zadar-Nin-Zadar te pješačenje zadarskim kaletama u organizaciji Udruge za sportsku rekreaciju žena Relax. Pješačenju “1000 koraka kroz 1000 ulica” će se pridružiti učenici osnovnih i srednjih škola iz Zadra, Gračaca i Biograda. U utorak, 10. travnja bit će upriličeno otvaranje solarne centrale Strukovne škole Vice Vlatkovića. U sklopu Županijskih dana bit će održane brojne izložbe i prezentacije, poput prezentacije Strašne peći kod Savara na Dugom otoku, koja će se pdržati u četvrtak 12. travnja u Gradskoj loži Zadar.
Župan Zrilić rekao je kako je najbogatiji dan u programu subota, 21. travnja, jer tog dana obilježavamo i Dan planeta Zemlje.
U sjećanje na Krešimira Ćosića
– Na programu je čak 11 ekoaktivnosti, uglavnom akcija čišćenja i nekoliko sportskih događaja poput natjecanja u sportskom ribolovu, atletici, streljaštvu i padobranskim skokovima, najavio je župan te dodao kako se i ove godine održavaju tradicionalne manifestacije poput Smotre tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola, Sajma cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu, rafting regate na Zrmanji itd., a najavljeno je i otvaranje turističke staze na vrelu rijeke Une, Međunarodna likovna kolonija u Banju na otoku Pašmanu, konferencija “Mogućnosti volontiranja u potpori starijima i socijalno isključenima građanima EU”, zatim Međunarodni susret penjača “Paklenica 2012.” i međunarodni turnir u sjećanje na Krešimira Ćosića.
Predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar rekao je kako se na sam Dan županije 16. travnja u Arsenalu održava Svečana sjednica Skupštine na kojoj je biti uručene županijske nagrade, a kao posebnu atrakciju naglasio je prikaz srednjevjekovnog mačevanja ispred Arsenala, koje će se održati ispreda Arsenala u 9.30 sati, u izvođenju Udruge vitezova vranskih. Sveta misa u katedrali sv. Stošije ove će godine biti služena dan prije, 15. travnja, a predvodit će je zadarski nadbiskup mons Želimir Puljić.
Troškovi organizacije i održavanja ovogodišnjih Županijskih dana iznose 130.000 kuna, a kako je rečeno na jučerašnjoj presici, puno su pomogli i pokrovitelji te donatori te sami sudionici.