Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarsko sveučilište je korijen nastanka svih sveučilišta na jugoistoku Europe

28.03.2012. 22:00
Zadarsko sveučilište je korijen nastanka svih sveučilišta na jugoistoku Europe


Prst sudbine je kazao kako će on poslije u arhivima utvrditi ono što danas s ponosom možemo govoriti – Zadar je najstariji sveučilišni grad na ovim prostorima, a zadarsko sveučilište je korijen nastanka svih sveučilišta na jugoistoku Europe – dr. sc. Ante Uglešić


U utorak navečer, drugog dana proslave desete obljetnice od osnivanja Sveučilišta u Zadru predstavljene su knjige napisane i izdane tom prigodom “Nastanak i razvoj školstva od antike do srednjega vijeka” i “Sveučilište u Zadru: o desetoj obljetnici obnove”. Svečanost njihova predstavljanja održana je u svečanoj sveučilišnoj dvorani pred brojnim uzvanicima, a o knjigama i autorima su govorili dr. sc. Josip Faričić, prorektor, dr. sc. Ante Uglešić, rektor zadarskog sveučilišta, dr. sc. Stjepan Krasić, autor prve knjige i počasni doktor zadarskog Sveučilišta, dr. sc. Damir Magaš, dr. sc. Tomislav Skračić i dr. sc. Srećko Jelušić, profesori zadarskog sveučilišta.
– Riječ je o monumentalnim djelima koja temom svjedoče o aktivnosti ove visokoškolske ustanove, uveo je posjetitelje u svečanost predstavljanja prorektor Faričić.
Svjetski događaj
Rektor Uglešić govorio je o knjizi “Nastanak i razvoj školstva od antike do srednjega vijeka” i njezinom autoru dr. sc. Stjepanu Krasiću:
– Danas ovdje predstavljamo unikat i to ne samo na našim nego i na svjetskim prostorima. Nitko još nije govorio niti je mogao spoznati ono što je profesor Krasić svojom knjigom “Nastanak i razvoj školstva od antike do srednjega vijeka” napravio. Ovo je stoga svjetski događaj. Prevest ćemo ovu knjigu na engleski jezik, a naš počasni doktor Vladimir Filaretov iz naše prijeteljske zemlje Rusije obećao nam je da će pomoći da se knjiga prevede i na ruski jezik. Malo je naroda kroz povijest tako snažno vezano uz naš kao što je to ruski narod. Profesor Filaretov se pokazao kao odličan promicatelj hrvatske kulture u Rusiji. Moram kazati kako mi danas ne bismo stajali ovdje niti slavili ovaj dan da s nama nije bio profesor Krasić. On je pokazao i dokazao da je Zadar kolijevka visokog školstva u Hrvatskoj i jedna od nekoliko desetaka kolijevki visokog školstva u Europi. Mi smo kao fakultet uvijek imali svećenike koji su ovdje radili. I profesor Krasić bio je naš nesuđeni djelatnik. Nije tada došao iz političkih razloga. No, možda i bolje da nije došao, možda bi se tako bio utopio u prosječnost naših ostalih djelatnika. Prst sudbine je kazao kako će on poslije u arhivima utvrditi ono što danas s ponosom možemo govoriti – Zadar je najstariji sveučilišni grad na ovim prostorima, a zadarsko sveučilište je korijen nastanka svih sveučilišta na jugoistoku Europe!
Ljubav za istinom i spoznajom
Profesor Krasić svojim je radom zaslužio daleko više nego li mu u ovom trenutku pripada. Nije dobio mjesto akademika koje mu po svemu pripada, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost, kazao je Uglešić.
Profesor Krasić se zahvalio na lijepim riječima kazavši kako one dolaze od srca i iz uma, te kako se osjeća kao prosjak kojeg su proglasili kraljevićem.
– Godine 2010. ljudi iz zadarskog rektorata su me zamolili da napišem jednu studiju o povijesti školstva koja bi bila izdana ovom prigodom. Pristao sam bez oklijevanja misleći kako o školstvu i njegovoj povijesti znam toliko da uvijek mogu napisati neki rad. No, prvotni sam rad od sedamdesetak stranica, ulazeći sve dublje u tematiku morao dobrano proširiti. Tako je nastala knjiga “Nastanak i razvoj školstva od antike do srednjega vijeka”. U njoj sam dao povijest školstva od same pomisli da se stečeno znanje na sustavan način prenosi sljedećim generacijama do današnjeg doba, istakao je profesor Krasić dajući kratki pregled sadržaja svoje knjige, odnosno izlažući kratku povijest školstva od antičke Grčke, preko helenističkih država i Rima, do razvijenog srednjeg vijeka, uloge crkve za školstvo, te do osnivanja prvih europskih sveučilišta.
Profesor Magaš za ovu je knjigu kazao kako je riječ o izuzetnom stvaralačkom i znanstvenom postignuću.
– Ljubav za istinom i spoznajom potakla je profesora Krasića da i na našem jeziku bude napisana povijest školstva, zaključio je Magaš.
O knjizi “Sveučilište u Zadru: o desetoj obljetnici obnove”, u čijoj je izradi sudjelovao velik broj autora koji su obradili suvremeno djelovanje pojedinih sveučilišnih sastavnica, ali i povijest visokog školstva u Zadru, govorili su profesori Tomislav Skračić i Srećko Jelušić.
– Riječ je o prigodnom izdanju koja je rezultat rada više od četrdesetak autora. Moram kazati kako priroda pojedinih priloga koji čine ovu knjigu nije posve ista. Naime, onaj dio radova koji obrađuje povijesne teme od 1396. godine podvrgnut je recenzijama, a ti su radovi zahtjevali znanstveni aparat. Prilozi kojima se obrađuje današnje ustrojstvo Sveučilišta i rad pojedinih njegovih jedinica, od odjela, preko različitih sveučilišnih centara do administrativnog osoblja, nisu recenzirani i mogli bismo ih okarakterizirati kao osobne pregledne radove. Inače, oni čine otprilike 330 od 530 stranica koliko knjiga ima, kazao je između ostalog urednik knjige “Sveučilište u Zadru: o desetoj obljetnici obnove” dr. sc. Tomislav Skračić.