Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Državni inspektorat će razlikovati proizvođača od zakupca

Autor: Vanja Mirčeta

28.03.2013. 23:00
Državni inspektorat će razlikovati proizvođača od zakupca

Foto: Zvonko KUCELIN



 U ponedjeljak kreće drugi krug fiskalizacije. Od 1. travnja i prodavači na tržnicama morat će izdavati fiskalne račune. Svi oni koji na tržnici prodaju tuđu robu ulaze u sustav fiskalizacije, osim bakica koje prodaju svoje domaće.
Naime, ne podliježu fiskalizaciji poduzetnici koji obavljaju djelatnosti prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima. Postavlja se pitanje na koji način će odgovorne institucije utvrditi tko je proizvođač, a tko zakupac na zadarskoj tržnici, odnosno tko ulazi u sustav fiskalizacije, a tko ne.
Osim toga, pitanje je kako će se u najvećem broju slučajeva informatički nepismene osobe služiti fiskalnom blagajnom. No ta pitanja ne opterećuju Poreznu upravu, oni samo znaju kolike su kazne za nepoštovanje propisa vezanih uz uvođenje fiskalnih blagajni i neizdavanje računa, a kreću se od 5.000 do 500.000 kuna uz mjere zatvaranja obrta i sl.
– Činjenica je da s fiskalizacijom neće biti obuhvaćeni samo prodavači koji prodaju svoje proizvode. Dakle, oni koji prodaju svoje maslinovo ulje, oni ne ulaze u ovaj sustav. Posao razlikovanja proizvođača od zakupaca bit će na Državnom inspektoratu koji će se morati maksimalno pripremiti i educirati po tom pitanju tko podliježe sankcijama. Po svemu sudeći oni će imati više posla, ukoliko Porezna uprava, odnosno Ministarstvo financija želi da sve funkcionira kako treba, ističe Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.