Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Milin: Tankerska je i dalje vrlo likvidna

Autor: Damir Maričić

28.03.2013. 23:00
Milin: Tankerska je i dalje vrlo likvidna


Skupštinari su upoznati s razlozima ovakvog gubitka zbog kretanja na svjetskom tržištu, odnosno drastičnog pada vozarina u prethodne dvije godine


Izvanredna Glavna Skupština dioničara Tankerske plovidbe d.d. Zadar, sazvana zbog toga što gubitak prethodne godine prelazi vrijednost polovine temeljnog kapitala, je jednoglasno prihvatila Izvješće uprave koje je podnio Lenko Milin. Na neki način je moguće kazati da je izvješće prihvaćeno kao “viša sila” i izraz neminovnosti svjetskih kretanja.
– Skupština je jednoglasno primila na znanje ono što smo kroz dosadašnje informacije i objavili javnosti. Skupština je sazvana temeljem zakonske obveze, jer nam gubitak prelazi polovinu vrijednosti temeljnog kapitala. Skupštinari su upoznati s razlozima ovakvog gubitka zbog kretanja na svjetskom tržištu, odnosno drastičnog pada vozarina u prethodne dvije godine. To je iziskivalo osim iskaza tekućeg gubitka i zbog umanjenja vrijednosti imovine – brodova u vlasništvu tvrtke. Vrijednost broda neminovno je umanjena za svaki pojedini brod temeljem postojećih kretanja. Upoznali smo dioničare i s onim što uprava i tvrtke čine u sadašnjim teškim vremenima. Naravno da smo kazali da je društvo i dalje vrlo likvidno i da ovo nema utjecaj na daljnje poslovanje, kazao nam je Milin.
Kako smo već i navodili sama aktivnost na usklađivanju vrijednosti brodova sa sadašnjim kretanjima dovela je do iskaza gubitka većeg od 69 milijuna dolara, odnosno gotovo 400 milijuna kuna. Ukupan gubitak segnuo je do 540 milijuna kuna, kada se tome doda gubitak iz tekućeg poslovanja zbog niskih vozarina uslijed svjetske brodarske krize. Procjenu sadašnje korigirane tržišne vrijednosti svakog broda odradila je londonska brokerska kuća “Clarkson Valuations Limited” krajem siječnja tekuće godine.
Tankerska nastavlja prilagodbu aktualnim prilikama, a iskazani gubitak pokriva se zadržanom dobiti iz prethodnih godina. Daljnje funkcionalne odluke usvajat će se na redovnoj Glavnoj skupštini dioničara.