Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SDP-u 5 milijuna manje, Milanović mijenja Zakon

Autor: Tihomir Ponoš

28.03.2013. 23:00
SDP-u 5 milijuna manje, Milanović mijenja Zakon

Foto: FAH



“Postoji nešto više od novca: vrijednosti, ustavni poredak”, kazao je Milanović. Upitan zašto sporna odredba nije mijenjana prilikom izmjena i dopuna spomenutog Zakona koje su prošlog mjeseca usvojene u Saboru premijer je kazao: “Bili smo u dobroj vjeri, pogriješili smo”


Saborski zastupnici SDP-a i svojim će glasovima u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržati prijedlog Državnog ureda za reviziju da se toj stranci zbog kašnjenja s objavom godišnjeg financijskog izvješća na internetskim stranicama uskrate tromjesečna sredstva za redovno financiranje iz državnog proračuna, što u slučaju SDP-a iznosi 5.097.597,88 kuna.
Najavio je to predsjednik SDP-a Zoran Milanović na konferenciji za novinare sazvanoj nakon što je prijedlog Državnog ureda za reviziju stigao u spomenuti saborski Odbor. Drugačija mogućnost glasovanja zakonski praktično i ne postoji.
Najstroža kazna
– Mi ćemo se flagelantski kazniti (flagelanti – pripadnici vjerskih sekti koji se samokažnjavaju bičevanjem), ali i pokrenuti upravni spor da sud odluči je li to zakonito i ispravno, kazao je Milanović i najavio izmjene Zakona o financiranju političke aktivnost i izborne promidžbe nakon što njegova stranka bude kažnjena. Zaključio je da u svemu “ima ironične simbolike” jer će sankcije snositi stranka koja je godinama uredno objavljivala izvješća i od Državnog ureda za reviziju dobivala bezuvjetno mišljenje, dok “neke stranke koje su optužene da su popljačkale pola Hrvatske mogu biti kažnjene s maksimalno pet-šest milijuna kuna”. SDP će zbog te administrativne mjere postati najstrože financijski kažnjena stranka otkako je 1990. obnovljeno višestranačje u Hrvatskoj.
Predsjednik SDP-a kritički je govorio o samom Zakonu, odnosno odredbama na temelju kojih će biti kažnjena njegova stranka koja je s objavom izvješća na internetu kasnila dva dana. Te je odredbe Zakona ocijenio besmislenim i protuustavnim, ali će ih stranka poštovati. Zakon jako oštro kažnjava kašnjenje s objavom izvješća na internetskim stranicama, a u slučaju kašnjenja u predaji izvješća Državnom uredu za reviziju kazne su prekršajne. Administrativna mjera kojom će SDP biti kažnjen je uskrata stečenih prava, što je protuustavno jer se takva prava mogu uskraćivati samo u slučaju teških kaznenih djela, naveo je Milanović citirajući Ustav. Novčani prihod iz proračuna za SDP je stečeno pravo, političke stranke su ustavna kategorija, a SDP je to pravo stekao na temelju rezultata izbora. Upitan zašto ta odredba nije mijenjana prilikom izmjena i dopuna spomenutog Zakona koje su prošlog mjeseca usvojene u Saboru Milanović je kazao “bili smo u dobroj vjeri, pogriješili smo”.
Oko za nokat
Milanović je podsjetio i da je glavni državni revizor Ivan Klešić, ne imenujući ga, lani zaboravio raditi svoj posao. Naime, dvije stranke iz vladajuće koalicije lani su kasnije s objavom godišnjeg financijskog izvješća na internetu zbog čega nitko nije kažnjen niti je takav prijedlog slan u Sabor. Te dvije stranke su IDS, koji je izvješće na internetskim stranicama objavio 5. ožujka, a ne najkasnije 1. ožujka, i HSU koji je izvješće objavio tek 12. ožujka. Milanović nije ulazio upitanje zašto to glavni državni odvjetnik nije učinio, tek je postavio retoričko pitanje njegova straha zato što je član HDZ-a.
– Zbog ovoga će me mrziti neki u stranci, izjavio je Milanović objasnivši da se šali, ali i pojasnivši da “postoji nešto više od novca: vrijednosti, ustavni poredak”. Strogost administrativne mjere slikovito je predočio kazavši da se radi o kazni “oko za nokat, ali pravna smo država”. SDP je s objavom financijskog izvješća na internetskim stranicama i njegovom dostavom Državnom uredu za reviziju kasnio zato što je šefica stranačkog računovodstva u veljači, uoči završetka izvješća, pretrpila lakši srčani udar i završila u bolnici. Upitan hoće li zbog smanjenog prihoda stranka morati smanjivati broj zaposlenih Milanović je ustvrdio da je to stranačka stvar.