Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Udruga zadarskih kuhara predstavlja “spizu od cvića”

Autor: Z L

28.03.2013. 23:00
Udruga zadarskih kuhara predstavlja “spizu od cvića”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon višegodišnjeg sudjelovanja domaćih i inozemnih aranžera na sajmu, ove godine će se održati i natjecanje aranžera na temu “Proljetne cvjetne instalacije”


Tradicionalna manifestacija Festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filip i Jakovu” ove godine održava se od 25. do 28. travnja. Riječ je o manifestaciji kojom se označava početak turističke sezone u Zadarskoj županiji.
Inicijator i organizator manifestacije je TZ Općine Sv. Filip i Jakov uz generalno pokroviteljstvo TZ Zadarske županije. Ove godine kao suorganizator manifestacije pojavljuje se i Općina Sv. Filip i Jakov.
Pokrovitelji manifestacije su četiri godine Ministarstvo poljoprivrede, nadležno Ministarstvo turizma, Zadarska županija i Udruga “Napredak” iz Sv. Filip i Jakova. Manifestacija je dio projekta “Volim Hrvatsku” i od strane Hrvatske turističke zajednice je uvrštena u Kalendar kulturno-turističkih manifestacija na području Hrvatske.
Više od 100 sudionika festivala
Na prvom sajmu cvijeća sudjelovalo je svega pet izlagača, dok je prošle godine u Sv. Filipu i Jakovu bilo više od 100 izlagača i sudionika.
Nakon višegodišnjeg sudjelovanja domaćih i inozemnih aranžera na sajmu, ove godine će se održati i natjecanje aranžera na temu “Proljetne cvjetne instalacije”. Aranžeri iz raznih krajeva Hrvatske će tako predstaviti umijeće aranžiranja na istu, zadanu temu. Najbolja instalacija će dobiti prigodnu statuu “Cvijet festivala”. Predsjednica ocjenjivačkog suda je doc. Nina Jans Sremec, dipl. agr. iz Den Haaga koja će izvan konkurencije pripremiti prigodne vanjske cvjetne instalacije s novitetima iz Nizozemske.
Ove godine festival traje dan duže, jer će se dan prije službenog otvarenja, u četvrtak 25. travnja, u suradnji s Odjelom za poljoprivredu Zadarske županije održati Edukativno-stručni skup na temu “Ljekovito, začinsko i samoniklo bilje Mediterana”. Istog dana na rasporedu je i prezentacija partnera izlagača “Nasadi” d.d. Zadar na koje će biti pozvane jedinice lokalne samouprave, Turističke zajednice i hotelsko-turistički i ugostiteljski objekti.
Humanitarna akcija
Udruga “Vilola Odorata” iz Splita ove godine će se predstaviti prigodnim vanjskim cvjetnim instalacijama. Izložbom “Filipjanske cvitne postole” sa svojim aranžmanima i slikama sudjelovat će na izložbi “Cimet, začinsko i ljekovito bilje” kao i u natjecanju aranžera.
Cvjećarnica “Mozaik” iz Osijeka priprema originalne “Cvjetne odjevne kombinacije” koje će biti izložene tijekom festivala, sudjelovat će u održavanju tradicionalne modne revije uz odjevne predmete Srednjih škola za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra i Osijeka.
Na prostoru uz prigodno sagrađen Cvjetograd održavat će se brojne kreativne radionice, mađioničarski nastupi, plesne skupine uz zabavni program i goste iznenađenja!
Svoje sudjelovanje i kreativne radionice je najavila i umjetnica Marija Zudenigo iz Rijeke pod nazivom “Bili cvitak” – cvjetni otisci u gipsu.
Planira se održavanje i prigodne humanitarne akcije “Cvit za cvit” uz prodaju cvjetnih otisaka u gipsu i aranžmana od cimeta.
Ove godine planira se cvjetno-turistička suradnja s etnoudrugama s područja Krapinsko-zagorske županije, Turističkom zajednicom grada Ogulina i Ogulinskog festivala bajki.
Novost ove godine je uključivanje Udruge zadarskih kuhara uz gastroponudu pod nazivom “Spiza od cvića” koja će se održati tijekom sva tri dana.
Planirane su razne aktivnosti i posebnih događanja: književne večeri zadarskih pisaca “ZaPis”, nastupi klapa, kulturno-zabavnih programa, DJ i zabavnih sastava tijekom trajanja manifestacije.
Festival cvijeća uključuje aktivnosti zaštite i očuvanja baštine, vodi računa o zaštiti i očuvanju okoliša i uključenju najmlađih u projekt, a održava se u predsezoni s namjerom da se obogati turistička ponuda kao i da se produži turistička sezona.
Ovu cvjetno-turističku manifestaciju i ove godine će, predviđaju organizatori, posjetiti oko dvadeset tisuća posjetitelja.