Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zdravstvenom turizmu posebno mjesto

Autor: Josip Portada

28.03.2013. 23:00
Zdravstvenom turizmu posebno mjesto

Foto: Josip PORTADA



Boris Bacalja je naveo kako će se lječilišni centar izgraditi na području Lokunje, a u nekadašnjem starom pogonu solane izgradit će se zatvoreni bazen


U velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu održana je prezentacija projekta „Pag-potencijali za zdravstveni turizam, aktivni i kongresni turizam”. O projektu su govorili prof. dr. sc. Ernest Meštrović, arhitekt Boris Bacalja, autor projekta, Božidar Štubelj, tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i gradonačelnik Paga Ante Fabijanić. Meštrović je na početku prezentacije govorio o potencijalima s kojima raspolaže grad Pag kao što su krajolik, klima, autohtoni proizvodi i ljekovit mulj, peloid.
– Ako se ljudi u Pagu ujedine u ovim projektima, oni će se i ostvariti. U Pagu postoje uvjeti za razvoj zdravstvenog, aktivnog i kongresnog turizma i na tome treba raditi jer suvremenim turistima sunce i plaže nisu dovoljni, rekao je Meštrović.
Meštrović je naveo kako se u Pagu može razvijati aktivni turizam, jer Pag ima izuzetan krajolik i uređene biciklističke i alpinističke staze. Naveo je i kako se može razvijati kongresni turizam uređenjem popratnih sadržaja uz dvorane koje imaju hoteli u Pagu. Meštrović posebno važnim smatra razvoj zdravstvenog turizma.
– U Pagu postoje velike količine ljekovitog mulja, peloida i to treba biti temelj za razvoj zdravstvenog turizma, zaključio je Meštrović.
Boris Bacalja je naveo kako će lječilišni centar biti izgrađen na području Lokunje, a u nekadašnjem starom pogonu solane bit će izgrađen zatvoreni bazen.
– Projekt je napravljen uz sagledavanje kulturnih vrijednosti kao što su magazini soli i uz planiranje ekološke zaštite cijelog područja. Prvi problem je nedovoljan broj mjesta za parkiranje, što se može riješiti funkcionalnijim uređenjem prostora ili izgradnjom podzemne garaže. Projekt lječilišnog centra s popratnim sadržajima nije konačan. To je prijedlog o kojem treba raspraviti i pronaći najbolja rješenja, rekao je Bacalja.
Božidar Štubelj je naveo da podržava projekt razvoja zdravstvenog turizma u Pagu jer će takav projekt donijeti napredak i otvoriti radna mjesta.
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je naveo kako su stvoreni preduvjeti za razvoj zdravstvenog turizma.