Hajdemo do Vrane! Od Pećine i Gradine pa do Zamina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

U nedjelju, 29. ožujka, u 9 sati ispred Hana Jusufa Maškovića otvara se nova staza biogradskog planinarskog društva Belveder. To je ujedno i početak pohoda koji obuhvaća šetnju najzanimljivijim lokalitetima vranskog područja, a njih uistinu ima mnogo. Od Pećine, Gradine, pogleda na Mali i Veliki Bak, pa do lokaliteta Zamina. Povratak je predviđen za 14.30 sati kada sve sudionike čeka čučka (pašta fažol).

- 'Hajdemo do Vrane' izletna je crtica koju je pod tim nazivom napisao Luka Jelić, godinu dana prije osnutka Liburnije 1898. godine, u kojoj, uz povijesne podatke, upućuje i na prirodne lipote Vrane. U prošlosti društvo Liburnija je osnivalo planinarske stanice, odnosno domove u onim mjestima koja su se nalazila u prirodno lijepom kraju, a zadatak njegovih članova bio je i pronaći i istraživati prirodne ljepote Kraljevine Dalmacije, činiti iste pristupnim, osobito strancima za turističke svrhe, te time poticati saobraćaj stranaca, nadalje istraživati i opisivati špilje, jezera, gore i prethistorijske predmete koji s istim stoje u savezu itd... Sve navedeno upućuje na bogatu povijest turizma u Biogradu i okolici, koji su vrlo rano postali područje koje se afirmiralo u turizmu, pojašnjavaju iz PD Belveder koji su slijedom potvrđenih (i nepotvrđenih) informacija koje su dobili zahvaljujući zapisima Vjekoslava Meštrovića, ali i angažmanu ravnatelja Biogradskog muzeja Draženka Samardžića, krenuli u projekt Vrana.

Sa željom da se prirodne, povijesne i kulturne vrijednosti tog kraja pokažu brojnim planinarima i ostalim posjetiteljima Planinarsko društvo "Belveder" je zamislilo, trasiralo i kao takvu markiralo stazu koja vodi najzanimljivijim lokalitetima, vodeći računa da se obuhvati sve ono što u Vrani vrijedi pogledati. Tako staza vodi od Hana Jusufa Maškovića, zapovjednika turske flote rodom iz Vrane, prema starom gradu Vrana (utvrda Templara), ali i Pećini, lokalitetu na kojem su pronađeni starorimski ostaci, svetište Nimfi i izvor vode kojim se u rimsko doba opskrbljivao antički Zadar. Staza se uspinje i iznad Pećine do vidikovca s pogledom na Vransko jezero te na Pašmanski kanal. Trasa prolazi i kroz borovu šumu, daje pogled na Veliki Bak, uspinje se prema Malom Baku, ali i nudi uvid u još neistražene pećine vranskog kraja.

U svakom slučaju, vrijedna staza koja će tijekom narednih mjeseci i godina biti vrijedan adut u turističkoj ponudi ovog kraja. Na otvorenje su pozvani - svi!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno