Palača Cedulin: Pronađeno krunište, antički korniš, kanalica i izvor pitke vode

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

U palači Cedulin svako malo izviru novi nalazi, upotpunjuju se saznanja. No, ovdje nije riječ o uobičajenim nalazima koji ne bi zanimali širu javnost, dapače. Nakon što smo nedavno pisali o dosadašnjim istraživanjima i otkriću, primjerice starokršćanskog križa uklesanog u kamenu, izviru nova otkrića.

- U nastavku istraživanja u nižim slojevima kasnoantičkog perioda otkrili smo niz velikog broja sitnog materijala. Još niži slojevi otkrivaju jedno krunište zdenca. Prema svemu sudeći riječ je o kruništu iz kasnoantičkog perioda. Nije isključeno da je na suprotnoj strani mogao imati natpis. No, to ćemo moći znati tek kad se krunište izvadi, za što nam je potreban bager, dovoljno mali da može ući u palaču, a opet dovoljno težak da može izvući krunište, kazao nam je Berislav Štefanac, voditelj istraživanja u palači Cedulin, mjestu budućeg Turističko-informativnog centra. Nakon kruništa, jučer, pak, novo otkriće.

- Uz samo krunište našli smo i jedan antički korniš, dakle arhitralnu gredu ukrašenu motivom. Također, u neposrednoj blizini kruništa otkrilim smo novčiće koji datiraju u drugu polovicu četvrtog stoljeća. Uz novčiće, tu su i dijelovi rimskih tegula, ulomci amfora, kao i ulomci sigilatne keramike, kazao nam je Štefanac napominjući kako je krunište nađeno na dva metra ispod današnje hodne površine. Uz krunište je nađena i kanalica, kao i izvor pitke vode, što je posebno zanimljivo. Naime, kao što smo već pisali, arheološka istraživanja razmjerno otežavaju neprestano prodiranje podzemnih voda, a riječ je o pitkoj vodi, ne moru.

- Zahvaljujući Konzervatorskom odjelu i voditelju Igoru Miletiću, proširit će se taj dio istraživanja, kazao nam je Štefanac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno