Mons. Želimir Puljić pozvao na molitvu za haške uznike iz BIH

Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je okružnicu naslovljenu "Poziv na molitvu za ranjene obitelji i uznike u Haagu i diljem svijeta" svećenicima, redovništvu i vjernicima laicima Zadarske nadbiskupije. Nadbiskup Puljić poziva na molitvu za šestoricu uznika Hrvata iz BiH u Haagu.

- Pozivam svećenike, vjernike i Bogu posvećene osobe neka u moljenju krunice, križnog puta i u molitvama vjernika uključe ove ili slične molbeničke nakane: svim ranjenim obiteljima diljem Bosne i Hercegovine i svijeta, kao i svima koji pate i trpe zbog odvojenosti od svojih obitelji, neka Bog daruje svoju pomoć i utjehu. Po zagovoru Djevice Marije i blaženog Alojzija Stepinca, neka Bog udijeli našim haškim uznicima, kao i svim progonjenima diljem svijeta, mir, strpljenje i pravdu, poručuje mons. Puljić. Pismo je uputio s obzirom na žalbeni postupak na prvostupanjsku nepravomoćnu presudu u Haagu kojom se sumnjiče šestorica Hrvata, političkih i vojnih čelnika iz Hrvatske Republike Herceg-Bosne, da su "sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu" s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom, s ciljem "etničkog čišćenja prostora Herceg-Bosne i njenog pripajanja Hrvatskoj ili stvaranja nove hrvatske republike na tom prostoru".

- Sve to, kada bi presuda postala pravomoćna, u konačnici bi značilo da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, ističe mons. Puljić naglasivši "koliko je apsurdna ta nepravomoćna presuda".

- Dovoljno se prisjetiti što su hrvatski narod i hrvatska država učinili za opstojnost, samostalnost i obranu Bosne i Hercegovine. Najprije valja reći da je referendum o neovisnosti BiH 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine uspio isključivo zbog aktivnog zauzimanja i sudjelovanja hrvatskog naroda u BiH koji je bio organiziran ustrojem hrvatske zajednice Herceg- Bosne. Republika Hrvatska prva je priznala neovisnost Bosne i Hercegovine, a Hrvati u BiH prvi su se suprotstavili velikosrpskoj agresiji na BiH. Hrvatska je primila nekoliko stotina tisuća izbjeglica i prognanika muslimana-Bošnjaka iz BiH. Ranjenici iz postrojbi Armije BiH liječili su se u hrvatskim bolnicama, čak i u vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba u BiH, poručuje nadbiskup Puljić i podsjeća da je "Hrvatska vojska u vojno-redarstvenoj akciji Oluja spriječila pad Bihaća i tako onemogućila veći zločin nego što je bio onaj u zaštićenoj zoni Srebrenica," poručuje mons. Puljić.

Nadbiskup ističe i da bi "nepravedna prvostupanjska presuda Haaškog suda mogla biti poticajem da se Hrvati uopće i ne vraćaju u BiH."

- Kao vjernici imamo pravo i obvezu boriti se za pravdu i istinu, protiv svih oblika manipulacije događajima i nepravdi prema ljudima, zaključio je mons. Puljić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno