Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Za kupnju benkovačkog kolodvora nema interesa

28.03.2017. 22:00
Za kupnju benkovačkog kolodvora nema interesa


Bivši radnici propalog autobusera Croatia Zadar line (CZL) iz Zadra ne mogu se u nekom skorom razdoblju nadati dobivanju novca od prodaje dviju vrijednih nekretnina, kojima je bila vlasnik njihova tvrtka, autobusnih kolodvora u Benkovcu i Obrovcu. Proizlazi to iz izvještaja stečajnog upravitelja ovog autobusera Frane Zvonimira Negra o stanju stečajne mase, nakon zaključenja stečaja, kojeg je uputio Trgovačkom sudu u Zadru.
Komplicirana izmjena PP-a
Autobusni kolodvor u Benkovcu izgrađen je na površini od koje je 1886 metra četvornih u vlasništvu CZL-a, a 1619 kvadrata u vlasništvu Grada Benkovca. Negro navodi kako je sporazumom iz 2011. godine između CZL-a i Grada Benkovca dogovoreno da će, nakon provedenog postupka prodaje, CZL-u pripasti postignuta vrijednost zgrade Autobusnog kolodvora i postignuta vrijednost zemljišta u površini od 1886 m2, dok bi gradu Benkovcu pripala vrijednost zemljišta u površini od 1649 m2.
 – Ovlašteni sudski vještak nekretninu je procijenio na iznos od 2,1 milijuna kuna još u ožujku 2010. godine. Interes za ovaj kolodvor pokazala je Čazmatrans Dalmacija, ali po vrlo niskoj cijeni, tako da se o toj ponudi ne može ni raspravljati. Ipak, kolodvor smo pokušali unovčiti, ali za to nije bilo interesa. Problem je što je Prostornim planom Grada Benkovca određeno da je na tom prostoru Autobusni kolodvor, stoji u izvještaju stečajnog upravitelja, koji dodaje kako privatni vlasnici nemaju interesa za kolodvor, ali bi imali interesa za drugu namjenu.
– Predložio sam Gradu Benkovcu da kupi dio kolodvora koji pripada CZL-u i da postane njegov 100-postotni vlasnik ili da izmijeni Prostorni plan. Oko mogućih rješenja vode se razgovori s gradonačelnikom. Problem je što Grad nema novca, a izmjena Prostornog plana je komplicirana i skupa, ističe Negro, koji je napisao kako problem postoji i sa starim devastiranim autobusnim kolodvorom u Obrovcu, koji je izgrađen na površini zemljišta od 7034 kvadrata.
– Ovlašteni sudski vještak još 2008. godine procijenio je ovu nekretninu na ukupnu vrijednost od 2,2 milijuna kuna.
Traže povrat zemljišta
Autobusni kolodvor u Obrovcu do sada nije unovčen iz razloga što su se bivši vlasnici zemljišta usprotivili i traže povrat zemljišta na kojem je izgrađen kolodvor. U toj pravnoj stvari vode se dvije parnice i to pred Općinskim sudom u Zadru, Stalna služba u Benkovcu, parnica koja je okončana u lipnju 2015. godine, temeljem priznanja. Ovdje je tužitelj stečajna masa CZL postala vlasnik površine od 1808 m2. Druga parnica na Trgovačkom sudu u Zadru još nije okončana te se čeka zakazivanje glavne rasprave, zaključio je stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro.
Iako se u njegovu izvještaju ne spominje prostor tzv. Kruga, gdje su se nekada nalazili glavni prostori CZL-a u zadarskom predjelu Gaženica, bivši radnici ovog autobusera u više su navrata prosvjedovali tražeći da sudovi riješe ove postupke i dodijele im tu imovinu, čija se vrijednost procjenjuje na oko 50 milijuna kuna.