Addiko banka mora Vrani d.o.o vratiti 603 tisuće kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Visoki trgovački sud odlučio u korist tvrtke iz Biograda
Addiko/Hypo je s Vranom d.o.o. ugovorio kredit s promjenjivom kamatnom stopom, u kojoj kamatnu stopu čini zbroj fiksne marže i promjenjivog parametra. Budući da je nakon toga promjenjivi parametar počeo padati, zbog čega je morala padati i kamatna stopa, Addiko se dosjetio kako bi bilo zgodno povećati fiksni dio kamatne stope i tako uvećati kamatu, stoji u priopćenju Udruge Franak
Ivan JAMIČIĆ
Plodna polja tvrtke Vrana u Jankolovici kod Biograda

Visoki trgovački sud potvrdio je nedavno presudu Trgovačkog suda u Zadru, koja je time postala pravomoćna, na temelju koje Addiko banka (Hypo banka) mora vratiti tvrtki Vrana iz Biograda 603 tisuća kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate, što prema našim procjenama iznosi ukupno oko milijun kuna. Zastupnici Vrane d.o.o. bili su odvjetnici iz Zadra, Rikardo i Sanja Perković, stoji u priopćenju Udruge Franak.

Zabranjeno postupanje

Addiko/Hypo je s Vranom d.o.o. ugovorio kredit s promjenjivom kamatnom stopom, u kojoj je ugovorena fiksna marža 2,5 posto te kamatnu stopu čini zbroj fiksne marže i promjenjivog parametra. Budući da je nakon toga promjenjivi parametar počeo padati, zbog čega je morala padati i kamatna stopa, Addiko se dosjetio kako bi bilo zgodno povećati fiksni dio kamatne stope i tako uvećati kamatu, odnosno svoju dobit. Trgovački sud u Zadru pravilno je utvrdio da se fiksna marža ne smije mijenjati izvanugovorno samovoljom banke te je dosudio preplaćenu kamatu tužitelju, a preplaćenu kamatu čini razlika između naplaćene kamate i kamate koja bi bila naplaćena da Addiko nije samovoljno mijenjao fiksnu maržu. Iz drugostupanjske presude ne vidimo u kojoj je valuti bio kredit, no valuta kredita u konkretnom slučaju nije niti bitna, bitna je činjenica da je banka postupala suprotno ugovorenoj odredbi kojom je utvrđena fiksna kamatna marža koja se ne smije mijenjati tijekom otplate kredita i takvo postupanje zabranjeno je bez obzira na valutu kredita.

Prisjetimo se da je Udruga Franak već obavještavala o sličnim presudama, pa smo tako u travnju 2017. obavijestili javnost o dvije slične presude. U jednoj je odvjetnik Željko Puljić, koji zastupa tužitelja poduzeće Rediviva d.o.o. u sudskome procesu protiv tužene Hypo/Addiko na Trgovačkom sudu u Splitu dobio prvostupanjsku presudu u korist tužitelja, i tom presudom nalaže se Hypo/Addiko da mora vratiti tužitelju cca. 2,15 milijuna kuna plus zatezne kamate. Po drugoj presudi, koju je dobila zastupnica tužitelja Nicole Kwiatkowski, u gotovo identičnom slučaju, jedna druga banka mora vratiti tužitelju pravnoj osobi ukupno 52 tisuće kuna plus zatezne kamate, jer je također ugovorenu kamatnu maržu od 3,5 posto banka izvanugovorno samovoljno povećala i tako povećanu primijenila u odnosnome kreditu.

Nepoštene ugovorne odredbe

Sve je to u biti samo varijanta na temu nepoštenih ugovornih odredaba koje su poznate iz potrošačkih kredita. U potrošačkim kreditima banke uopće nisu ugovarale nikakve marže, nego su jednostrano samovoljno i izvanugovorno mijenjale kamatne stope, što je identično jednostranom, samovoljnom i izvanugovornom mijenjanju fiksnih kamatnih marži koje su ugovorene s pravnim osobama. Izvanugovorno definiranje marži početkom 2014. također je bilo nezakonito, i ta nezakonitost zahvaljujući nečinjenju vlasti traje i danas.

Banke sustavno kamatare hrvatske građane, ali i pravne osobe! Uzele su dosad građanima između pet i 10 milijardi kuna na nezakonito povećanim kamatama.

Ponovno pozivamo sve dužnike koji su ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom, kako fizičke tako i pravne osobe, da se radi utvrđenja mogućnosti za tužbu jave Udruzi Franak na mail: pravo.udrugafranak@gmail.com, zaključuje se u priopćenju Udruge Franak. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)