Najbolje da i ostanu zaključani

Slika korisnika valentinam
TV SVEKRVA

NAJBOLJA I NAJGORA EMISIJA, JEDNA ZA DRUGOM

Zanimljivo je kako ista televizija ima najbolju i najgoru emisiju na svim programima. Radi se o RTL tv i njihova dva showa. Prvo u 20 sati imamo poučnu i zabavnu emisiju „3,2,1 – kuhaj“, a onda, nakon Direkta, ide jedna od najvećih gluposti, nešto što može zanimati samo nekoga s poremećenim sistemom vrijednosti, a radi se naravno o „Big Brotheru“. Nećemo gubiti vrijeme za komentiranje ove sprdačine namijenjene onima s nedostatkom inteligencije i zdravog razuma i vratimo se onome što je dobro. Ove su se godine organizatori potrudili odabrati natjecatelje koji su svi do jednoga simpatični, zabavni, a očigledno znaju i kuhati. Kao i prošle sezone kada su blistale naše Zadranke Silvijana i Marica, tako i ove sezone imamo svoje predstavnice, a to su Loreta i Ivana za koje svi u kući navijamo jer su simpatične, opuštene i da ih sada više ne hvalim – nadamo se da će stići do samoga kraja. Tu su i one dvije Prigorke Barica i ona druga koje me oduševljavaju čim progovore i sve u svemu – radi se o vrhunskoj produkciji i zbilja je šteta što na istom programu ide i „Big Brother“ sa svojim zaključanim nesretnicima. Gledao sam ih nekoliko minuta i zaključio da bi ih dobar dio trebao i ostati zaključan.

BORIS DVORNIK I NJEGOV PRIJATELJ VRDOLJAK

Redovito pratim „TV.kalendar“ jer na taj način održavam svoju opću kulturu i znanje. Smeta mi doduše pristranost i pretjerivanje u nekom zanosu, ali bolje da sada o tome ne pričam. Ono što mi je upalo u oči prošlog tjedna je prilog o Borisu Dvorniku koji je neosporno bio veliki glumac pa smo tako vidjeli i par inserata iz nekoliko filmova počevši od antiratne drame „Deveti krug“ pa sve do jedne od posljednjih uloga iz filma/serije „Duga mračna noć“. Posebno je naglašeno kako je Dvornik ostvario plodnu i dugu suradnju s gospodinom Vrdoljakom, ali se zato lijepo preskočila suradnja s Miljenkom Smojom. Dobro sad, Smoju se počelo šikanirati još za vrijeme snimanja „Malog mista“ kada mu nisu ni ponudili snimanje nastavka te megapopularne serije, ali nećemo sada o tome.

Dakle, suradnja s Vrdoljakom. Naglašava se da su snimili niz filmova, a kao prva suradnja je naveden možda i najlošiji film u njihovoj filmografiji „Ljubav i poneka psovka“, ali je zato potpuno prešućena njihova suradnja u filmovima s tematikom iz NOB-a, „Kad čuješ zvona“ i „U gori raste zelen bor“ za koje je nagrađen u Puli zlatnim i srebrnim Arenama. Ne spominju se naravno ni serije „Čovik i po“ i „Kapelski kresovi“, ali se zato uredno u prilog stavlja insert iz filma „Kiklop“ u kojem je odigrao malu, epizodnu ulogu, ni po čemu bitnu za njegovu karijeru. Ma nećemo sada od toga praviti problem, ali zbilja je glupo da mu se prešućuje te uloge, a pogotovo jer ih je, u krajnjem slučaju odigrao maestralno. Ti su filmovi i serije važan segment njegovog rada i potpuno je promašeno prešućivati ih samo zato što je poslije promijenio politička uvjerenja. Razumijem da se prešućuju filmovi u kojima je glumio, a koji su ordinarno smeće poput „Tesne kože 2“, ali ovo je ipak bez veze.

PRISILNI ODLASCI U MIROVINU

Jedna od šokantnijih vijesti koju smo mogli čuti u informativnim emisija je i ta da je čuveni liječnik Paladino prisiljen napustiti svoje radno mjesto zbog odlaska u starosnu mirovinu. Usput se kaže i to da je operirao za bijednu crkavicu i da je spreman i dalje pomagati ljudima operirajući ih. Nisam baš sve proučio, ali sam se odmah sjetio i situacije koju imamo u Zadru gdje nekoliko vrhunskih liječnika – stručnjaka također napušta Zadarsku bolnicu samo zato što su navršili 65 godina. S obzirom na njihovo ogromno znanje i iskustvo, to je meni kao da sada zabraniš nekom vrhunskom slikaru, književniku ili glazbeniku da dalje stvara, samo zato što mora prepustiti mjesto nekome mlađem. Nikako ne razumijem zašto se takve stručnjake ne zadrži barem do 70. godine života kada već imaju znanja i želje za pomoći ljudima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (4 glasova)