Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ABA pojasnila Božiću zašto nije MVP

29.03.2019. 11:07
ABA pojasnila Božiću zašto nije MVP


Nakon nedavno objavljenog izbora za najkorisnijeg igrača,  regularnog dijela sezone ABA lige, odluka je mnoge iznenadila pa čak i  zbunila. Reakcija uz navedeno nije manjkalo, što od struke, što od javnosti, a naravno izbor su komentirali i igrači. Oglasio se i jedan od kandidata za tu prestižnu titulu igrač Zadra Luka Božić preko svog YouTube kanala gdje je istaknuo kako je prema njemu napravljena velika nepravda  od strane lige. Izbor je pao na Gruzijca iz Budućnosti i Mege Bemax, Gogu Bitadzea, iako je njegov ukupan učinak bio daleko ispod ukupne valorizacije Božića i Dragana Apića iz FMP-a.


Indeks ili menadžer
– Vidim da svugdje po portalima pišu da sam zakinut za MVP-a ABA lige, jer sam imao najveći indeks. A MVP znači da je najbolji onaj koji ima  najbolji indeks, ne tko je prvi strijelac, nego onaj tko je najkorisniji za  svoju momčad. Već 20 godina se ta nagrada dodjeljuje za onoga tko ima  najveći indeks, nebitno je li ti momčad ispadne ili je predzadnja, zadnja  ili prva – objasnio je Božić i dodao.
– Ove godine sam ja najkorisniji igrač ABA lige, ali zato što je liga privatna i što je vode neki menadžeri, nagrada je dodijeljena jednom drugom igraču. Nemojte me krivo shvatiti, taj igrač koji je drugi, on je  odličan igrač. Ima odličnu leđnu tehniku, šut, skokove. Ali jednostavno  se moramo držati pravila jer ako ih se ne držimo nastaje anarhija. Iskreno mi je žao što sam MVP, a nisam dobio taj pehar – kazao je Božić i pritom se dotaknuo svog kluba koji po njemu nije iskazao preveliki interes  u podržavanju Bjelovarčanina da dobije tu nagradu.
– I sada me ljudi pitaju kako je KK Zadar reagirao, hoće li se oni žaliti.  Iskreno, mislim da se KK Zadar bavi drugim nebitnim stvarima i da ni ne  znaju da sam bio u toj utrci. Toliko je to ozbiljna situacija u klubu. Ne  želim ništa loše govoriti, tako da bolje da ništa ni ne govorim – zaključio  je Božić svoju ispovijed na YouTube kanalu, a ubrzo je na zahtjev kluba s  Višnjika stiglo i detaljnije pojašnjenje izbora Goge Bitadzea za MVP-a od  strane ABA lige koje prenosimo u cijelosti sa službenih stranica KK Zadar.


Odgovor ABA lige
Poštovani,
U skladu s Vašim zahtjevom za objašnjenje načina na koji je izabran  MVP ligaškog dijela u sezoni 2018./19., obavještavamo Vas da se menadžment natjecanja tijekom izbora vodio s dva osnovna kriterija:
1. Indeks korisnosti igrača.
2. Učinak njegove momčadi.
Dodatni uvjet je bio da igrač u ABA ligi odigra najmanje 50 posto utakmica.
Sukladno tome, odlučeno je da MVP lige treba biti Goga Bitadze, igrač  KK Budućnost Voli.
Do aktualne sezone 2018./19., kao jedini kriterij za odabir MVP lige,  menadžment je koristio statistiku igrača, odnosno indeks korisnosti.
Navedena praksa je pokazala nekoliko nedostataka. Prije svega, bilo je  potrebno uskladiti kriterije odabira MVP-a na kraju lige s kriterijima  odabira MVP-a mjeseca i MVP-a kola. U oba slučaja, pored indeksa korisnosti, izbor podrazumijeva i učinak momčadi.
Odnosno, MVP kola je igrač s najvišim indeksom iz momčadi koja je  pobijedila, dok je MVP mjeseca igrač s najvišim indeksom jedne od  momčadi s najboljim rezultatom u tom mjesecu.
Također, prethodnih godina znalo se dogoditi da MVP lige, odabran  samo na temelju indeksnih bodova, ne bi bio uvršten u idealnu petorku  ABA lige, koja se bira glasovima trenera svih momčadi, navijača i menadžmenta, u razmjerima 60 – 30 – 10 posto.
U skladu s iznesenim, rukovodstvo ABA lige odlučilo je prije početka  sezone 2018./19. uključiti učinak uspješnosti momčadi u odabir MVP-a  lige.
Nakon 22. kola, igrač s najvećim brojem indeksnih bodova bio je Dragan Apić, nakon 15. kola bivšeg igrača KK FMP-a, s prosječnim indeksom  od 29,5 od 14 utakmica.
Na drugom mjestu našao se Luka Božić, igrač KK Zadar, s prosjekom  od 21,68 indeksnih bodova u 22. odigrane utakmice.
Na trećem mjestu bio je Goga Bitadze, isprva igrač KK Mega Bemax, a  potom član KK Budućnost Voli s prosjekom od 19,95 iz 22. kola.
Uzevši u obzir kako je Goga Bitadze u prvom dijelu sezone bio najkorisniji igrač KK Mega Bemax i jedan od najzaslužnijih što je klub sezonu  završio na petom mjestu, zatim njegov doprinos rezultatima KK Budućnost Voli, koja je ostvarila plasman u play-off, dona mu je prednost u  odnosu nad Draganom Apićem i Lukom Božićem.
(A. Dešpoja/kkzadar.hr)