Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ima slučajeva kada se dijete rodi s oštećenjima pa ga ne žele oni koji su ga naručili

29.03.2019. 15:22
Ima slučajeva kada se dijete rodi s  oštećenjima pa ga ne žele oni koji su ga naručili


Što je zamjensko majčinstvo, koji su oblici zamjenskog majčinstva, koji su motivi njegova nastajanja, na koji način utječe na društvo, na obitelj, na život uopće kao najsloženiji medicinsko-pravno-socijalni oblik reprodukcije, zadarsku je publiku informirala u četvrtak u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević dr. sc. Mirjana Radan, predstavljajući svoju knjigu „Zamjensko majčinstvo – bioetička prosudba“.
Vrlo detaljno autorica je, korak po korak, prije svega kao ginekologinja, pričala o samom procesu stvaranja novog života, preispitujući kako zakonske, tako i moralne „okvire“ vezane ne samo za temu surogatstva već i pobačaja kao i potpomognute oplodnje.


Puno toga zakon nije riješio
– Puno je pitanja bez odgovora, puno je stvari koje zakon nije riješio, puno je štete zbog upotrebe medicine tamo gdje joj nije mjesto. Koliko je surogatstvo u najboljem interesu djeteta pitam se. Zna li takvo dijete tko mu je prava majka: biološka, nositeljica ili zakonska? Ili otac: biološki ili zakonski? To svakako nije nešto što može pozitivno utjecati na njegovu/njezinu psihu kao što može ugroziti i međuobiteljske odnose. Kako one obitelji koja naručuje zamjensku majku tako i te žene koja nosi dijete i koja ga se mora odreći odmah po rođenju, što zna biti diskutabilno jer ima slučajeva kada se takve majke predomisle kao što ima slučajeva kada se dijete rodi s nekim oštećenjima pa ga ne žele oni koji su ga naručili. Gdje će to dijete? Isto tako imamo slučajeva kada majka nosi dijete za kćer ili obratno pa je pitanje po rođenju što je ta majka tom djetetu: baka, majka, sestra? Toliko je negativnih stvari vezano za zamjensko majčinstvo koje je danas i pomodarstvo, i način „trudnoće“ kojem pribjegavaju bogate žene, glumice…žene koje ne žele oštetiti liniju pa pribjegavaju tome, ili način na koji homoseksualci zasnivaju obitelj, naglasila je, između ostalog, Radan.


Cijena jednog djeteta 10 tisuća eura
Informirala je okupljene i to kako je cijena jednog djeteta 10 tisuća eura, da se zamjenske majke traže u siromašnim zemljama, da ono uzrokuje na razini društva kriminal, reproduktivnu prostituciju, reproduktivni turizam, genetički primitivizam i srozavanje ljudskog roda te da je dijete začeto na takav način objekt, običan predmet trgovine, dodavši da to naravno ne umanjuje ni na jedan način vrijednost tog djeteta koje je jednako vrijedno kao i svako drugo, bez obzira na koji je način došlo na ovaj svijet te da je odgovornost na onima koji su to napravili.