Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kuntrati vraćen stari sjaj za 554 tisuće kuna

29.03.2019. 19:00
Kuntrati vraćen  stari sjaj za 554  tisuće kuna


U staroj jezgri Tkona na otoku Pašmanu službeno je otvorena  ulica Kuntrata koja je u prošlosti i bila stara kamena ulica i kojoj se nakon betonizacije sada vratio stari sjaj. Ukupna vrijednost radova u dužini  od 65 metara je 554.108 kuna.
– Zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na sufinanciranim sredstvima u iznosu od 350.000 kuna, kao i vlasniku vile  D’Erco, gospodinu Kovačiću, koji je za projekt donirao 90.000 kuna, zahvalio se Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon (Tkon, Ugrinić).
Stara kunjska ulica je izuzetno frekventna jer su u njoj nalazi ambulanta opće prakse, mjesna pošta i Institut za povijesnu baštinu. A na  pročelju pošte je i spomen obilježje s imenima 17 mještana koji su poginuli tijekom savezničkog bombardiranja, 9. rujna 1944. godine.
– Projekt je uključivao uređenje i izvedbu novog opločenja kamenom,  kamene kaldrme od pritesanog autohtonog kamena škriljevca u ukupnoj površini od oko 150 metara četvornih, kazao je Mušćet.
Projektom je riješen i problem odvodnje koji se dosad slobodno slijevao niz ulicu u more.
– S velikim zadovoljstvom mogu istaknuti kako je ovo ujedno i početak  radova na kanalizacijskom sustavu, ponosno će Mušćet. Stara kunjska  ulica između kamenih kuća u prošlosti je bila mjesto gdje se odvijao  društveni život mještana, naročito za vrijeme toplijih dana.
– Kunjanima, žiteljima Tkona, Kuntrata je nešto sasvim posebno u  srcima iz čijih se duša iščitava ljubav prema rodnom mjestu. Jedan od  najistaknutijih primjera je Vinka Titulić, umjetnica i pjesnikinja iz Tkona, koja je s nostalgijom i radošću između ostalih napisala i pjesmu  "Kuntrata, ulica mog sna", rekao je Mušćet dodajući kako namjeravaju i  druge ulice na sličan način urediti, poglavito Kolešće.
– Uz Kuntratu se uređuje park u kojem je spomenik, a uskoro i glavni  trg na Mulu, poručio je Mušćet.