Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

MOCIRE ZVANE ČEŽNJA Gradonačelnik Dukić odlučio kako će Krekić avangard dovršiti Centar Mocire

29.03.2019. 16:11
MOCIRE ZVANE ČEŽNJA Gradonačelnik  Dukić odlučio  kako će Krekić  avangard  dovršiti Centar  Mocire


Na prijedlog Povjerenstva Grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić donio je odluku kako će tvrtka Krekić avangard d.o.o. iz Zadra  izvesti radove na dovršenju i dogradnji Centra za odgoj, obrazovanje,  rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire. Krekić  avangard je dao ponudu  od 24.135.794,39 kuna, dok je procijenjena vrijednost radova u javnom natječaju bila 21,3 milijuna kuna.    
U obrazloženju odluke gradonačelnika Dukića navodi se kako je  Krekić avangard  dostavio  ponudu koja u potpunosti zadovoljava uvjete iz  dokumentacije o nabavi i koja je prema kriteriju za odabir ocijenjena  kao ekonomski najpovoljnija ponuda s najvećim brojem bodova 100.


Krekić avangard najpovoljniji
–  lako je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti  nabave naručitelj nije obvezan poništiti postupak javne nabave jer će  imati osigurana sredstva za izvršenje ugovora.    Po izvršnosti ove Odluke u  roku od 30 dana sklopit će se ugovor  s  Krekić avangardom po uvjetima iz  prihvaćene ponude, stoji u Odluci u kojoj se navodi kako se protiv nje  može  izjaviti žalba  Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.
Jučer je objavljen i Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda iz kojeg je razvidno kako je presudila cjenovno najpovoljnija ponuda Krekić avangarda, budući da je jedini drugi kriterij bila duljina jamstvenog roka, za što  su sva tri ponuditelja dobili po 20 bodova. Drugi od ponuditelja, Zajednica ponuditelja Lavčević d.d. Split i Lavčević Zadar d.o.o. su naveli kako  bi ove radove obavili za 27.470.512,41 kuna, što im je donijelo 90,29 bodova, dok je   treća bila ponuda M-P-Beton d.o.o. iz Solina od  28.403.819,89 kuna, što im je donijelo 87,98 bodova.
S obzirom kako je i procijenjena vrijednost radova od 21,3 milijuna  kuna navedena na osnovu Dodatka Ugovoru o sufinanciranju kapitalnog  projekta izgradnje građevine Dječjeg centra Voštarnica«(Centar Mocire),  kojeg su u   travnju 2018. godine  u Zagrebu  potpisali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i gradonačelnik  Zadra, Branko Dukić, jasno je kako je Grad Zadar morao dobiti suglasnost obaju ministarstava za povećanje vrijednosti radova za gotovo tri milijuna kuna. Gradonačelnik Dukić je, inače,  po potpisivanju ovog Dodatka Ugovoru  izrazio  zadovoljstvo približavanju konačnoga cilja, odnosno stavljanju Centra  Mocire u funkciju, a poglavito jer se radi o najosjetljivijoj skupini društva  i posebno je pohvalio suradnju s ministarstvima.   


Rok izvođenja 12 mjeseci
Tek treba vidjeti hoće li se neki od preostalih ponuditelja na javnom  natječaju žaliti na Odluku gradonačelnika Dukića, što bi dovršetak procesure izbora i samo uvođenje izvođača pomaknulo završetak radova za  namanje nekoliko mjeseci. Rok izvođenja radova, po uvođenju izvođača  u posao, je 12 mjeseci. Sami radovi   zastali su još u ljeto 2011. godine, nepune četiri godine nakon početka njihova izvođenja.
 Kao što je poznato, do odgode dovršetka radova došlo je zbog novih  standarda u skrbi o osobama s mentalnim poteškoćama, nakon čega je  nadležno ministarstvo od Grada Zadra zatražilo izmjenu projekta.
Inače, Udruga za autizam Zadar je u povodu Svjetskog dana svjesnosti  o autizmu, kojeg obilježavaju dana  na Narodnom trgu, poslala  priopćenje u kojem su naveli kako i dalje  čekaju Centar Mocire, koji je    stalno u njihovim mislima. Čekaju ga već ne znaju više koliko godina, 12  ili 13.




Mocire im u mislima
– Zadnje informacije bude u nama optimizam. Najviše me boli činjenica da većinu troškova završnih radova čini sanacija devastacije objekata nastala zadnjih devet godina otkada su prestali radovi, a tu devastaciju  nije napravio nitko izvana, već dio naših sugrađana koji je gotovo  raščupao sve sagrađene objekte. Imamo direktna saznanja da će budući  centar imati sve potrebno za djecu i osobe s poteškoćama, od rane intervencije, vrtića, škole do modernog centra za pružanje usluga u zajednici  za odraslu populaciju korisnika, uključujući i odjel za autizam. Naša  udruga je narasla na više od 100 članova, 38 djece i odraslih s autizmom.  Još smo u prostoru od 30 kvadrata, imamo dvoje zaposlenih, stoji u  priopćenju koje je potpisao Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar dodajući kako se Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava  pod motom '40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom u  Hrvatskoj'.