Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na obradi monografije poginule djece radi Vjeko Surać

29.03.2019. 09:24
Na obradi  monografije  poginule  djece radi  Vjeko Surać


Sutra će se u Kneževom dvoru u Pagu održati prikazivanje  dokumentarnog filma redatelja Luke Klapana „Bruški martirij“ koji  obrađuje ratni zločin srpskog agresora počinjen 21. prosinca 1991. godine u zaseoku Gornji Marinovići u bukovičkom selu Bruška. Paška projekcija tek je jedna u nizu projekcija ovog filma financiranoga sredstvima  Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, i nastaloga u produkciji Udruge FFVAL. Kao i raniji dokumentarac  istoga redatelja „Glas Medviđe“, Udruga je financirala i ovo filmsko svjedočanstvo s jednakim ciljem – sačuvati od zaborava civilne žrtve Domovinskog rata, ali i prikazati mladim generacijama sve strahote koje su Zadarska županija i njeni stanovnici prošli tijekom Domovinskog rata.


"Bruški martirij" danas u Pagu
Filmu „Bruški martirij“, koji je premijerno prikazan na obljetnicu  zločina u Kneževoj palači u Zadru 21. prosinca prošle godine, obrađuje  patnju i stradanje (kao što riječ martirij iz naziva filma sugerira) u zaseoku Gornji Marinovići u Bruškoj, kada su 21. prosinca 1991. godine pripadnici tzv. Martićeve milicije bez milosti ubili devetero Marinovića i  Svetozara Draču koji se s njima zatekao. Ni do danas nevine žrtve tog svirepog zločina, kao ni njihove obitelji nisu dočekale pravdu, iako je jedan  od počinitelja zločina prepoznat. Sudionici i svjedoci u ovom potresnom  filmu razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i  opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima, a  među njima su i svjedočanstva dviju članica Udruge hrvatskih civilnih  stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije Jasne Denona i Ljiljane  Marinović.
– Prije Paga film je prikazan u Bruškoj i u Vodicama, a 12. travnja projekcija će se održati u Gradskoj knjižnici u Benkovcu, nakon čega će na  red doći i drugi gradovi, kaže Ljubica Krcić, predsjednica ove jedne od  najaktivnijih zadarskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata koja i u  nadolazećem periodu planira brojne aktivnosti. Rad će im sada uvelike  olakšati i novi prostor koji su dobili od Grada Zadra. Naime, nakon niza  godina koje su proveli u neadekvatnoj sobici u Providurovoj palači,  udruga je odnedavno smještena na adresi Brne Krnarutića 6, u blizini crkve sv. Krševana.


Uselili u novi prostor
– Prostor smo uglavnom uredili, još dovršavamo neke sitnice, a i lokacija je puno bolja i pristupačnija našim članovima, od kojih su mnogi već  u visokoj životnoj dobi, kaže Ljubica Krcić, od koje doznajemo kako 14  članova udruge sljedeće srijede, 3. travnja putuje u Cavtat kako bi sudjelovali na višednevnom simpoziju s temom o poginuloj i ranjenoj djeci u  Domovinskom ratu, kojemu je pokrovitelj hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Naime, Zagrebački institut za kulturu zdravlja, uz  Hrvatske studije, Zajednicu udruga hrvatskih civilnih stradalnika i ostale  sudionike organizira znanstveni skup pod nazivom "Otvaranje imenika –  Ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu", koji će se održati u Pridvorju kod Dubrovnika od 4. do 6. travnja 2019. čime se ova bolna tema  prvi put otvara na znanstveni i cjelovitiji način. Članovi zadarske udruge,  osim na simpoziju, u Dubrovniku će nazočiti i misi za poginule u Domovinskom ratu, te će razgledati brojne dubrovačke znamenitosti.
Inače, prema podacima Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata u Domovinskom je ratu ubijeno 402 djece, od toga 21 na području Zadarske županije.
– Na području Zadarske županije ubijeno je 19 djece i još imamo dvoje  djece rođene u Zadru, a koja su poginula u Erveniku koji je tada bio u  sastavu ondašnje Zadarsko-kninske županije, kaže Ljubica Krcić, te dodaje kako udruga već dulje vrijeme radi na prikupljanju fotografija 21  poginulog djeteta koje će biti trajno izložene kao zidna monografija u  novim prostorijama udruge. Monografija bi trebala biti svečano otvorena u rujnu, a u pripremi fotografija, koje će sve biti u crno-bijeloj tehnici  jednakog formata, angažiran je legendarni zadarski fotografski majstor  Vjekoslav Surać.




Uskoro novi zakon
Ono što ovu udrugu posebno veseli jest skoro donošenje Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, koji će znatno poboljšati materijalni i svaki drugi položaj civilnih ratnih žrtava, prije svega usklađivanjem osnovice s braniteljskom.
– Kao Udruga jako puno smo pridonijeli donošenju ovog važnog zakona u koji su ušli svi naši prijedlozi i sugestije, naglašava i ovom prigodom  Ljubica Krcić, te najavljuje i sudjelovanje udruge na skorašnjem okruglom stolu o ovom zakonu.
Također, u svibnju će se u Benkovcu održati tribina o ratnim zločinima  nad civilima, a upravo je na benkovačkom području i najveći broj hrvatskih civilnih žrtava.
Navedimo još kako udruga trenutačno ima 586 članova, od kojih je aktivno njih 386, s obzirom da su mnogi članovi već u visokoj životnoj dobi.