Novi plastenici izrasli uz pomoć 15.000 eura bespovratnih EU sredstava

Slika korisnika mkvanja
Na OPG-u Lanđin u Kraju na otoku Pašmanu
Iz Programa ruralnog razvoja za izgradnju plastenika i kupnju poljoprivrednog stroja, motokultivatora, odobreno nam je 15.000 eura ili 115.000 kuna, Rozalinda Banić
Velimir BRKIĆ
Obred blagoslova je predvodio fra Ante Kekez

U Kraju na otoku Pašmanu na OPG-u Lanđin vlasnice Rozalinde Banić, nositeljice oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP), blagoslovljeni su novi plastenici za proizvodnju povrća ukupne površine 600  metara četvornih, podignutih pomoću 15.000 eura, bespovratnih EU  sredstava. Plastenici se nalaze nedaleko obiteljske kuće, gotovo na samoj  administrativnoj granici općina Pašman i Tkon.

- Drevni je običaj Crkve u našim vjerničkim zajednicama blagoslivljati  polja i moliti Boga za pogodno vrijeme, uspjeh zemljoradničkog posla i  urod naše zemlje. Treba se sjetiti da nam je potreban Božji blagoslov, stoga nam treba i moliti Boga da raste ono što smo posijali i donese rod  onoga što uzgajamo na našim poljima, kazao je fra Ante Kekez, upravitelj 600 godina starog Franjevačkog samostana sv. Duje u Kraju, koji je  predvodio obred blagoslova.

Plastenici i motokultivator

Prije crkvenog obreda vlasnica Banić je prigodno darivana, a potom je  upriličeno druženje oko bogatog stola na kojem je glavno jelo bila mlada  janjetina iz vlastitog uzgoja.

- Iz Programa ruralnog razvoja operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih  poljoprivrednih gospodarstava" za izgradnju plastenika i kupnju poljoprivrednog stroja, motokultivatora, odobreno nam je 115.000 kuna. Do  sada je isplaćeno 53.000 kuna, ostalo će biti nakon stručne kontrole, kazala je Rozalinda Banić, kojoj je Kraj i otok Pašman oaza i sigurnost.

Pritom se zahvalila svima koji joj daju podršku i pomažu pri radu, posebice baki Jožici (75) iz Slovenije i najstarijoj "škraperici" baki Ljubi  (81).

- S nama je i gospođa Marina koja sa suprugom Antom ima OPG Božić  s Mišulića siđe u Kraju, u kojem između ostalog proizvode salatu od matara s HOP oznakom. I oni su iz Programa ruralnog razvoja dobili 15 tisuća eura ili 115.000 kuna, predstavila je Banić.

Obrt Lanđin uz poljoprivredu se bavi i ribarstvom te imaju i 20-ak ovaca, a obrađuju i oko tri hektara zemlje. Proizvode sve vrste povrća u plastenicima i na otvorenome. Navodnjavanje je sustavom kap na kap.

Pašmanski jabučar i ugljanski šljivar

- Ekološki proizvodimo sedam domaćih vrsta pomidora od kojih su  pašmanski jabučar, ugljanski šljivar, volovsko srce s Korčule, gogin pomidor i dr. A za naše čatrune-lubenice nitko ne vjeruje da su iz vlastite  proizvodnje, ističe Banić, koja je i općinska vijećnica u Općini Pašman.

Osim pomidora i čatruna proizvode krumpir, papriku, kapulu, luk, kukumare, tikvice, balancane, cate i drugo povrće i voće. Uz to ribare, uzgajaju ovce, masline, beru magunje i druge prirodne plodove od kojih prave likere.

- Sve što proizvedemo to i prodamo, uglavnom turistima na otoku  Pašmanu, kaže Rozalinda.

Tijekom ljetnih mjeseci njen otac Ivan Bačinić radi na štandu u Tkonu,  a majka Marica Bačinić u Ždrelcu.

- U svemu mi pomažu suprug Ivan te djeca, rekla nam je Rozalinda.

Cijela obitelj živi i radi zajedno

- Oznaku HOP ima rakija od magunja i tradicionalni suhi kolač od magunja znakovitog imena Kotunjada, starinski bombon u koji, osim magunja, idu još i mendulu te krušne mrvice, govori Rozalinda.

Od ostalih proizvoda treba istaknuti ekstra djevičansko maslinovo  ulje, ovčji sir i đemove te likere i rakije koje sprema od masline, magunje,  maraške, smokava, rogača, limuna, naranče, mandarine, dunja, lovora,  fafarikule, divljeg nara. Također uzgaja i ljute feferone, te radi kušervu od  pamidora i drugo.

- Svi proizvodi obrta i OPG-a Lanđin su ekološki, onako kako ih je Bog  dao. Sve se može kad se želi i kad se hoće, kad je obitelj složna, zaključila  je Rozalinda Banić, koja je pored ugostiteljskog obrazovanja završila više  škola i tečajeva za čak šest zvanja: maslinar, povrćar, ribar, ovčar, sirar i  ljekovito bilje, maslinar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (2 glasova)