Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pokrenuta istraga protiv Zorana Tadića za ratni zločin u Škabrnji

29.03.2019. 16:16
Pokrenuta istraga  protiv  Zorana  Tadića za ratni  zločin u Škabrnji


Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu  protiv Zorana Tadića, srbijanskog i australskog državljanina koji živi u  Sydneyju, koji je osumnjičen za ubojstva 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji 18. i 19. studenoga 1991.
U izjavi medijima bivši benkovački teritorijalac kazao je da je bio u  Škabrnji, ali ne da bi nekoga ubijao. "Nisam bio krvnik. To je lako dokazati. A onda ću od svih onih koju su mi život uništili lažima tražiti zadovoljštinu sudskim putem za naknadu štete", izjavio je nedavno Tadić za  Slobodnu Dalmaciju.
Tužiteljstvo, međutim, osnovano sumnja da je Tadić 18. studenog  1991. počinio ratni zločin zapovijedajući 2. specijalnim vodom TO Benkovac tzv. Dobrovoljačkim vodom formiranim uglavnom od dobrovoljaca iz Srbije. Pritom je postupao po zapovijedi načelnika štaba i zamjenika komandanta 9. Kninskog korpusa, kao i po zapovijedi komandanta  štaba TO općine Benkovac, koji su naredili napad na Škabrnju, što je Tadić prenio podređenima.
"Osnovano se sumnja da su oko 7.30 sati iz pravca Zemunika Gornjeg  započeli napad na Škabrnju djelovanjem granata iz tenkova, minobacača, višecjevnih bacača raketa i naoružanim vojnicima, pa nakon što su  pripadnici spomenutog 2. specijalnog voda, kojim je okrivljenik zapovijedao, oko 11.30 sati u pratnji tenkova i oklopnih transportera ušli u dio  sela Škabrnja, zvani Ambar, u kojem je živjelo uglavnom hrvatsko stanovništvo i zajedno sa sedamnaest poznatih pripadnika tog voda te drugim nepoznatim dobrovoljcima, uz uništavanje stambenih, gospodarskih i vjerskih objekata bez izbora cilja i vojnih potreba, sudjelovao u prisilnom izvlačenju iz skloništa mještana, većinom starije životne dobi te  žena i djece", izvijestilo je tužiteljstvo.
Dodaju da je 30 mještana Škabrnje i trinaest branitelja sela nakon izvlačenja iz skloništa ubijeno vatrenim oružjem iz neposredne blizine.