UDRUŽIVANJE LIJEVOG CENTRA Članovi Naprijed Hrvatske mogu u SDP, ali bez prava glasa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Sastali se lokalni čelnici Bernardićeve i Josipovićeve stranke
Kako bi lakše preživjeli poraz stranke, u Naprijed Hrvatskoj radije koriste termin pridruženje SDP-u, no čini se kako u Bernardićevu stranku ipak mogu samo kao članovi bez prava glasa, s obzirom da u gradske i županijske odbore nisu izabrani na unutarstranačkim izborima
PIXSELL
Povratak u matičnu stranku nakon neuspješnog izleta - Davor Bernardić i Ivo Josipović

Stranka Naprijed Hrvatska bivšeg predsjednika RH, Ive Josipovića, ovih se dana gasi, postajući time još jedan propali projekt nekad  visokopozicioniranih političara.

Josipović očito nije uspio iskoristiti rejting nekad vodećeg čovjeka  države, s obzirom da od birača nikad nije dobio neku ozbiljniju podršku.  Propast Naprijed Hrvatske tako pokazuje da su stranke nastale od nezadovoljnika u matičnim strankama uglavnom osuđene na propast, a ne  zaboravimo da je Josipović NH osnovao nakon poraza u borbi za drugi  predsjednički mandat.

NH se gasi

Članovi Naprijed Hrvatske uglavnom su bivši članovi SDP-a koji su  vjerovali da će karizma nekadašnjeg predsjednika RH stvoriti kredibilitet  novoosnovanoj stranci. No samo četiri godine nakon njenog osnutka   stranka se gasi, a članovi su očito sretni što se uopće mogu pridružiti  SDP-u.

Kako bi  lakše preživjeli poraz stranke, u Naprijed Hrvatskoj radije koriste termin pridruženje SDP-u, no čini se kako u Bernardićevu stranku  ipak mogu samo kao članovi bez prava glasa, s obzirom da u gradske i  županijske odbore nisu izabrani na unutarstranačkim izborima. Naglasio nam je to i predsjednik zadarske organizacije SDP-a, Antun Novoselović, koji se ovih dana sastao s čelnikom Naprijed Hrvatske u Zadru.

- Glavni odbor SDP-a donio je odluku o prihvaćanju sporazuma o  udruživanju i priključenju članova Naprijed Hrvatske u SDP. Operacionalizacija još nije krenula, s obzirom da nam se još nitko iz Naprijed Hrvatske nije javio kako bi se učlanio u našu stranku ovdje u Zadru. U razgovorima sam s Denisom Bruketom, predsjednikom GO NH; koji je ovih  dana imao sabor svoje stranke na kojemu su članovi jednoglasno podržali taj sporazum, kaže Novoselović, pojašnjavajući i način pridruženja:

Zaključci sporazuma

- Nitko nikome neće nametati da silom pristupi u SDP, nego će svatko  tko želi ući u našu stranku ispuniti pristupnicu za prijem u članstvo SDP- a. Sukladno zaključcima sporazuma, kao predsjednik Gradske organizacije i ovim putem pozivam bivšeg predsjednika Naprijed Hrvatske u Zadru, bio to dr. Bruketa ili netko drugi koga oni odrede, na sjednicu našeg  Gradskog odbora, ali bez prava glasa. Naime, radi se o tome kako naš  statut predviđa da članovi Gradskog odbora moraju ići na izbore, a oni  su već izabrani prije godinu  na unutarstranačkim izborima SDP-a, kaže  Novoselović.

Da bi barem sačuvali sjećanje na svoju stranku, u Naprijed Hrvatskoj  tražili su da se unutar SDP-a osnuje savjet koji bi dobio ime po njihovoj  bivšoj stranci i koji bi po podružnicama vodili njihovi bivši čelnici. To je  izvjesna satisfakcija bivšem članstvu, osobito lokalnim čelnicima, od kojih su neki čak pokušali ishoditi neko rukovodeće mjesto u SDP-ovim  podružnicama, no ovi su ih glatko odbili jer njihovim dolaskom zapravo  ne dobivaju ništa bitno. Osnivanje ovog savjeta potvrdio nam je i Novoselović, najavljujući i ime ovog novog stranačkog tijela.

Osniva se stranački savjet

- U sporazumu između stranaka stoji kako će se osnovati savjet "Naprijed Hrvatska - Klub za ljudska prava, demokraciju i društveni razvoj",  čija bi uloga bila okupljanje aktivista i stručnjaka različitih podoručja  i  održavanje javnih tribina. Stoga kao predsjednik Gradskog odbora SDP- a pozivam članove bivše stranke Naprijed Hrvatska da se uključe u rad  Savjeta, ističe čelnik SDP-a, a na pitanje traže li u zadarskoj podružnici  NH-a neke pozicije u njegovoj organizaciji u Zadru, odgovara:

- U ovom trenutku nemam odgovor na to pitanje, ali mogu reći da ću  poštivati statut stranke temeljem kojeg se rukovodne funkcije u SDP-u  dobivaju na unutarstranačkim izborima, a redovni izbori u stranci su za  dvije i pol godine, zaključuje čelnik zadarskog SDP-a. 

Još se ne zna koliko će članova Josipovićeve stranke uopće ući u zadarski SDP, s obzirom da je zapravo riječ tek o šačici članova, što se već vidjelo i na osnivanju podružnice u Zadru kada su, unatoč Josipovićevom  dolasku, jedva popunili dvoranu Gradske knjižnice. Ni danas se ne zna  tko su članovi ove uskoro ugasle stranke, osim čelnika gradske i županijske organizacije.

Genda: Slijede razgovori na lokalnoj  razini

Na pitanje je li se već pridružio SDP-u, odnosno vratio bivšoj stranci, bivši županijski vijećnik Naprijed Hrvatske, Josip Genda, kaže:

- Na državnoj razini naš Glavni odbor je prihvatio spajanje stranke i sada na lokalnoj razini slijede razgovori. Što se tiče mojega povratka u SDP, ništa ne mogu prejudicirati. Predsjednik Josipović će doći u sve županijske organizacije u kojima imamo članove, pa ćemo onda znati, kaže Genda. Upitan smatra li da bi trebao dobiti  neku poziciju u lokalnom SDP-u, pak odgovara kako će se i to uskoro vidjeti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno