Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VELIKA FEŠTA Ljubav nas veže i spaja!

29.03.2019. 19:00
VELIKA FEŠTA Ljubav nas veže i  spaja!


Jeste li ikada sanjali ili zamišljali kako opet plešete svoj prvi,  zajednički ples na vjenčanom slavlju kao prije primjerice, 30-tak godina,  ali da vam taj prvi valcer sviraju, baš isti oni glazbenici kao – tada? Vjerojatno jeste jer ipak, to je jedan od svega nekoliko događaja najvažnijih u  životu svakog čovjeka. No, zahvaljujući našem poznatom sugrađaninu i  glazbeniku Miroslavu Miliću (66) mnogim će se zadarskim parovima ta  želja i – ostvariti.
On je naime, došao na ideju koja se već polako počela i realizirati, a to  je da će u petak 11. listopada ove godine u jednom zadarskom restoranu,  upriličiti susret i feštu za pamćenje svih glazbenika s kojima je svirao po  "pirevima", ali i svih bračnih parova koji su uz njegove klavijature, zaplovili u bračnu luku.


Svirao na preko tisuću pireva
– Ideja mi je pala napamet jer mi se čini da je u Zadru svake godine sve  manje kulturnih i glazbenih događanja, osobito u vrijeme kad turisti  odu. Ono što mi je nekako najtužnije od svega, čini mi se da se ljudi sve  manje sreću, druže… Nema više žive glazbe, plesanja udvoje kao nekad. I  onda sam došao na ideju da napravimo jednu veliku feštu – pir nad pirevima gdje bi na jednom mjestu okupili sve glazbenike s kojima sam svirao i koji su još uvijek s nama bez obzira na to bave li se još aktivno glazbom ili ne, i sve one kojima smo odsvirali prvi zajednički ples. Ja sam u  životu svirao na točno 1.064 pira, a prvi je bio davne 1974. godine  i to  bračnom paru – Mavra. Prva pjesma koju smo odsvirali bila je – "Ljubav  nas veže i spaja", pa će se tako zvati i ova, naša fešta koja se nikad i nigdje  na svijetu do sada nije organizirala, pa bismo mogli ući i u Guinissovu  knjigu rekorda – kaže uz smijeh Miroslav Milić.


Oduševljenje Milićevom idejom
Nakon što je najprije neko vrijeme samo razmišljao, nazvao je potom   nekolicinu svojih kolega, glazbenika koji su bili oduševljeni. Ideja se jako  svidjela i Tomislavu Braliću "frontmanu" klape Intrade koji mu je rekao  da sigurno dolazi, osim u slučaju neke neodgodove obveze, velikog i  važnog koncerta, baš na taj datum. Uglavnom, neke kolege je zvao, neke  je sreo na Kalelargi, kao i neke od parova kojima je svirao. Svi su reagirali  isto – oduševljeno!
– Priča se  počela širiti usmenom predajom. Svoj su dolazak već potvrdili i bračni par koji sada živi u susjednoj Sloveniji, kao i par koji živi u  Švedskoj. Za sada je procjena da bi na feštu moglo doći oko 200 ljudi. Bit  će to prigoda da se sjetimo i onih koji više nisu s nama kao što je moj  dragi, veliki prijatelj i kolega Franko Maržić s kojim sam zajedno svirao  na preko 300 pireva. Uspomenu na njega tog dana, oživjet će Antonio  Sekula – ispričao je Milić.




"Ako bude tijesno – tu je Višnjik"
Na pirevima više ne svira, ali se sjeća i zadnjeg u nizu, a to je bilo  vjenčano slavlje Eme i Zvonka Kurtina 2010. godine. Ali, Milić sa svojim  kolegama – zadarskim glazbenicima, još uvijek povremeno svira u grupi  Orion koja je također, osnovana 70-tih godina prošloga stoljeća.
I na kraju, na novinarsko pitanje, što će se dogoditi ako odaziv bude  veći od očekivanog, pa rezervirani prostor restorana bude pretijesan, Milić odgovora kako će onda organizirati još jednu večer, a ako ni onda ne  bude mjesta – "rezervirat će Višnjik".