Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VJETAR U KOSI Bajkerska štafeta će obići cijeli svijet i ući u povijest

29.03.2019. 09:34
VJETAR U KOSI Bajkerska štafeta će obići  cijeli svijet i ući u  povijest


Pet motociklistica koje sudjeluju na hrvatskom dijelu rute  Svjetske štafete bajkerica 2019. (Women Riders World Relay 2019.) jučer  su uspjele stići u Zadar. Iako su trebale krenuti iz Senja ranije ujutro,  svjedočile su buri kakvu nisu vidjele, a ceste su bile zatvorene pa je sve  malo kasnilo. Sudeći po njihovim doživljajima podvelebitske bure,  možemo ih slobodno nazvati jahačicama apokalipse.
Motoristica je bilo manje no što je bilo predviđeno, ali jedna Nizozemka, jedna Australka, jedna Engleskinja koja živi u Hrvatskoj i dvije Slovenke itekako su bile dovoljne da prenesu štafetu dalje, ali i da prenesu  poruku Svjetske štafete bajkerica i po ovim, za žene u motociklizmu,  možda još nepokorenim krajevima. Sinoć im se trebala pridružiti i još jedna motociklistica iz Zagreba.
Na izlazu s autoputa dočekale su ih Beštije, zadarski motoristi velikog  srca, koji su rado podržali ovu žensku inicijativu unutar inače većinski  muškog motorističkog svijeta. U Rock caffeu na cesti D8 pripremili su im  zakusku i druženje, a pomagali su i u planiranju puta i praćenju stanja  na cestama.
– Sretni smo što je na mapi Svjetske štafete bajkerica bio i Zadar i što  smo imali priliku upoznati naše kolegice, pružiti im potporu na ovaj  način. Drago nam je čuti i njihove komentare da su im muškarci na koje  su nailazili putem vrlo rado pomagali, kazao je Vedran Sitnica, tajnik MK  Beštije.
Trebale su gošće ići i u razgled povijesne jezgre grada, ali bura im je  poremetila planove, a ne bi se smjela poremetiti primopredaja štafete   stoga se brzo moralo krenuti dalje.
Štafeta je krenula u veljači iz Škotske, a s njom od prvog dana i Collette. Ona je potrošila litre i litre goriva, ali i prikupila more doživljaja i iskustvo za cijeli život. U srijedu je štafeta prešla slovensku granicu, prenoćilo se u Senju, a nakon posjeta Zadru, sinoc je bilo planirano noćenje  u Pakoštanima. Za jučerašnji doručak su se pobrinuli bajkeri iz MK Okit  iz Vodica, a potom je štafeta trebala krenuti put Bijače gdje je čekaju sudionice bosanskohercegovačke rute, njih čak 20.
Ambasadorica za hrvatsku rutu je Jossan Geerdink, Nizozemka koja  živi u blizini Beograda, što nije baš slučaj inače, jer je svaka ambasadorica iz one zemlje za koju radi rutu. Štoviše, Jossan je ambasadorica i za  Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, a ovom vožnjom ispunjava i vlastiti  san jer će obići sve zemlje bivše Jugoslavije koje, kako kaže, sve redom jako voli.
Ovom inicijativom su žene diljem svijeta željele pokazati da postoji i  žensko motorističko tržište pa su organizirale vožnju motoristica u kojoj  će štafeta s njihovim imenima obići cijeli svijet i svakako ući u povijest.
Štafeta bi se u proljeće 2020. godine, prema planu, s europske rute trebala vratiti u Veliku Britaniju, odakle je inicijativa krenula. Motoristice  voze svoje rute po svim kontinentima svijeta, a dobrodošli su i muškarci,  kao pratitelji i podrška.