Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZRMANJA ADVENTURES FESTIVAL Tri dana akcije, radionica i predavanja

29.03.2019. 15:15
ZRMANJA ADVENTURES FESTIVAL Tri dana akcije, radionica i predavanja


Katamaran Jeredam usidren u Tankerkomercovoj marini, bio je danas domaćin tiskovne konferencije Zrmanja Adventures Festivala. Na presici su predstavljene nove aktivnosti i radionice koje će se održati posljednjeg vikenda u travnju, kao i radionice koje će se održavati za vrijeme festivala. Pozornica Zrmanja Adventures Festivala bit će ove godine na rijekama Zrmanji, Krupi i Krnjezi, ali u mjestu Muškovci. Prvi čovjek festivala, Đuro Župan, pobliže je objasnio novosti kod sad već dobro poznatih disciplina festivala.
– SUP štafeta koja je prošle godine imala svoju premijeru na festivalu ove godine u istoj izvedbi iz Obrovca seli na lokaciju u Muškovcima gdje će se ponovo natjecati timovi s po troje natjecatelja. Trail Tri Rijeke kao jedna od najmnogobrojnijih trail natjecanja u županiji dobio je i kraću verziju od svega 7 km namijenjenu onima koji žele provesti dan s obitelji u prirodi, odnosno kojima je 14 km originalne staze iz bilo kojeg razloga previše. RR-6 kao izvedenica dobro poznate rafting regate po prvi put u našim krajevima odigrat će se kao duatlon. Svaki tim (sastavljen od 6 natjecatelja) svojim raftom forsira (prelazi) rijeku Zrmanju, trči s raftom uz uzbrdicu do 45 posto nagiba i dužine do 200 m po zahtjevnom krškom terenu do startne linije gdje se ukrcavaju u raft i idu u spust od 2.5 km. Natjecatelji veslaju na dionici rijeke Zrmanje koja se nalazi u okviru službene kajak – rafting staze na relaciji Grotlo – Muškovci, gdje spust i završava. Vremenski i dužinski znatno su kraći od već poznate, tradicionalne rafting regate, ali znatno intenzivniji i dinamičniji jer se sastoji od trčanja i veslanja te su vremenske razlike timova puno manje, kazivao je Đuro Župan.
Festival će tijekom tri dana kroz izvedbu SUP-a, Traila tri rijeke i RR6 (Run-Raft-6 competitors) sudionicima i publici pokazati svu ljepotu ovog prostora. No, natjecateljski dio prate i radionice. U subotu će se održati i besplatna radionica plesa na svili koju će izvoditi skupina Fly High. Plesačice su, kazivao je Župan, uz radionicu pripremile i atraktivan nastup.
– Fly High je skupina iz Zagreba koja se bavi plesom na svili. Osnovana je 2014. godine, a cilj joj je približiti ovu zračnu vještinu široj publici kroz organizirane treninge, radionice i nastupe. Ples na svili zanimljiv je spoj umjetničkog izričaja, plesnog pokreta i zračnih akrobacija. Još jedna privlačna strana ovog sporta je to da je svilu moguće postaviti na raznim mjestima u prirodi pa tako postoji nebrojeno mnogo lokacija za treniranje. Cure su već isprobale razne mostove, stijene, drveće u parkovima, no svakako dosad najzanimljivije mjesto bilo je 280 metara iznad Crvenog jezera, naglasio je Đuro Župan.
Uz cure ove godine predstavit će se i Tentsile Tree Tents. Riječ je o grupi entuzijasta koji sebe nazivaju istraživačima, pionirima, izumiteljima, ekolozima, ali najviše vole boraviti u šumi i biti okruženi ljepotom veličanstvenog drveća. Sve što čine i čime se bave kao cilj ima očuvanje drveća i poticanje drugih da ih zavole. Zanimljivo je da za svaki prodani šator Tentsile posadi 18 stabala. Svi koji u subotu budu na trailu, plesu na svili ili radionicama moći će isprobati kako je boraviti u šatoru koji nije na zemlji.
Da festival nije samo skup aktivnosti, već da ima i svoju akademsku stranu potrudit će se i razni predavači. U subotu će se održati prva radionica ili okrugli stol na temu Zaštita rijeka i njihova upotreba u ekonomskom razvoju lokalne zajednice, dok će se u nedjelju održati radionica škole u prirodi. Uz sve to, organizatori su u tri dana održavanja Zrmanja Adventures Festivala osigurali besplatno kampiranje svim natjecateljima i ljudima željnima boravka u prirodi u bazi Riva Rafting Centra.