Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

LINEARAN RAST Dio oboljelih s lakšim simptomima ostaje kući

29.03.2020. 08:45


Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj i dalje raste – u 24 sata zabilježeno je 71 novozaraženi, što znači ukupno 657 osoba, no taj je rast i dalje linearan, a ne eksponencijalan, te su u Nacionalnom stožeru Civilne zaštite zbog toga optimistični. To je i razlog zašto Hrvatska nije jučer dobila nove mjere i restrikcije, osim što su građani Zagreba upozoreni da se suzdržavaju od bilo kakvog izlaska iz kuća zbog lebdećih čestica koje su zračnim atmosferskim strujama došle s istoka, a koje mogu izazvati dodatne respiratorne probleme.
Jučer su zabilježena i dva nova smrtna slučaja od COVID-a 19, a radilo se o starici od 92 godine u Puli, koja je imala niz komobirbiditeta, te jednom muškarcu srednje dobi u Zagrebu, koji je bolovao od hipertenzije, što se smatra jednim od rizičnijih faktora za ovaj virus. To znači da je ukupno pet umrlih dosad, ali je jučer bilo i 49 oporavljenih.


Sustav je spreman
– Idemo ka onome što smo vidjeli i u drugim državama, a to je obolijevanje starijih osoba s više bolesti i kroničnih bolesnika, kazala je dr. Alemka Markotić.
Prema objašnjenjima ministra zdravstva Vilija Beroša i ravnateljice Infektivne klinike Fran Mihaljević, Alemke Markotić, do jučer je testirano preko pet tisuća ljudi, a dio oboljelih sa lakšim simptomima sada ostaje i kući, nisu više svi hospitalizirani, jer su zdravstveni djelatnici sada već stekli iskustvo i uvidjeli da nema potrebe da svi budu u bolnicama i opterećuju zdravstveni sustav, a ujedno je ocijenjeno i da je s obzirom da se radi o infektivnim osobama bolje da budu u kućnoj samoizolaciji, ako imaju uvjete za to. Tko god nema takve uvjete, i dalje je u bolnici, a kako je jučer rečeno, u »Franu Mihaljeviću« je 20 osoba na respiratorima, dok je 30 respiratora još slobodno u toj ustanovi. U KB Dubrava za prihvat oboljelih spremna je C zgrada, dok bi sekundarna lokacija bila Arena Zagreb s 470 ležaja, no i tamo se može dodati još tisuću postelja po potrebi. Također, u zgradama A i B KB Dubrave može se osigurati još dvjestotinjak kreveta, a tu je i kamp HV-a izgrađen kod bolnice Dubrava, podsjetio je ministar Beroš.
– Zdravstveni sustav je spreman, ima ukupno 14.500 spremnih kreveta, te oko 800 respiratora, od čega tristotinjak transportnih, izvijestio je ministar Beroš. On je također ocijenio da je epidemiološka situacija u cjelini još uvijek zadovoljavajuća i da je optimističan, a »optimizam, solidarnost i vjera potrebni su nam da zajednički prebrodimo ovu svjetsku ugrozu«, rekao je. Ukupno je u samoizolaciji nešto preko 20.000 ljudi, od čega 542 zdravstvena djelatnika.


Novo žarište
Kao novo žarište ponovno je istaknuto područje Šibenika, odnosno Murtera, gdje je s obzirom na broj stanovnika sedam novooboljenih velika brojka, no također je istaknuto kako je dobro da je proglašena karantena za cijeli otok Murter, jer će to sigurno imati efekta u narednim danima. Potvrđeno je kako u zatvorskom sustavu, gdje je ukupno oko 3.500 osoba, nema nijednog slučaja koronavirusa, mada je bilo suspektnih slučajeva, no pokazali su se negativnima. Što se tiče posljedica potresa u Zagrebu, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, rekao je da će se ipak morati pričekati još koji dan za procjenu ima li sadašnji rast broja zaraženih veze s činjenicom da na dan potresa prošle nedjelje nije bilo dovoljno socijalne distance među ljudima.
– Inkubacija može trajati i do 14 dana, pa ćemo za zaključke još pričekati koji dan, rekao je.
Aplikacija kojom bi se putem mobitela pratili ljudi u samoizolaciji nije u planu zasad, rekao je pak ministar MUP-a Davor Božinović, ali je potvrdio da bi početkom tjedna Ministarstvo uprave moglo predstaviti aplikaciju putem koje bi se lakše izdavale propusnice za međugradsko kretanje. No, također je upoziorio da se one sigurno neće izdavati »da bi se netko vozio po gradu bez razloga«.
 




Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (29.3.2020.) …