PRVO ZNAČAJNO RAZILAŽENJE Milanović bi da Sabor ograniči neka prava, a Plenković protiv

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Pet tjedana od preuzimanja dužnosti, predsjednik bitno različitih stavova od premijera
Dva članka Ustava, 17. i 101., nisu međusobno povezani, Sabor može normalno nastaviti zasjedati i nakon eventualne odluke o suspenziji nekih prava građana. No, Plenković se svejedno boji da bi glasovanje o primjeni članka 17. bilo samo uvod u situaciju u kojoj bi vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj dobio Milanović
D. KOVAČEVIĆ/PIXSELL
Predsjednik Zoran Milanović jučer je obišao potresom oštećeni zagrebački Pravni fakultet

Predsjednik Zoran Milanović smatra da su se stekli uvjeti da, zbog epidemije koronavirusa, Sabor primijeni članak 17. Ustava i ograniči određena građanska prava. Ali, Vlada i HDZ to odbijaju jer procjenjuju da bi to bio korak prema aktiviranju ustavnog članka 101. Na osnovu te bi odredbe Milanović, kad Sabor ne bi zasjedao, na prijedlog Vlade donosio uredbe sa zakonskom snagom. Zato je jučer premijer Andrej Plenković rekao da nije potrebno konzumirati članak 17. i ponovio da hrvatski parlament i dalje radi. Dva spomenuta članka, 17. i 101., nisu međusobno povezani, Sabor može normalno nastaviti zasjedati i nakon eventualne odluke o suspenziji nekih prava građana. No, Plenković se svejedno boji da bi glasovanje o primjeni članka 17. bilo samo uvod u situaciju u kojoj bi vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj dobio Milanović i samo je tako moguće objasniti premijerov zazor prema odluci Sabora kojom bi se ograničilo pojedina prava i slobode. Predsjednik Republike dosad, makar je i jučer naglasio da ne želi nikakve nove ovlasti, nije uspio odagnati taj Plenkovićev strah.
Milanović je iznimno suzdržan od početka svog mandata, a posebno je u aktualnoj krizi izazvanoj zarazom pazio da javno ne bude u raskoraku s predsjednikom Vlade. Jučer je, međutim, prvi put od kako je prije pet tjedana preuzeo predsjedničku dužnost, iznio političke stavove bitno različite od Plenkovićevih.

Povjerenje u Vladu

- Ako smo ograničili slobodu kretanja na teritoriju cijele države, a time i pravo građana da uživaju u svom vlasništvu, jer do njega ne mogu doći, onda je to odluka koju treba donijeti Sabor, dvotrećinskom većinom. Iskreno, ne razumijem zašto to nije napravljeno. Ja bih tu odluku donio. Imam toliko povjerenje u Vladu i ljude koji trenutačno imaju odgovornost. Ali, Sabor, osim ako fizički, odnosno biološki, nije spriječen da se sastane, mora i može raditi. Tu nema mjesta za predsjednika Republike, za mene, ne vidim ga ni u ovom ni u nekom sljedećem trenutku. Sabor radi, radit će i cijelo vrijeme treba davati nekakav ritam, nekakav placet odlukama Vlade i Stožera, koji nije političko tijelo, izjavio je predsjednik, nakon što je obišao zgrade zagrebačkog Medicinskog i Pravnog fakulteta oštećene u potresu.

 

Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (29.3.2020.) ...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno