»U POTRAZI ZA PRIČOM...« Usmenim pripovjedanjem prenose znanje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Još jedan sjajan projekt morao je biti odgođen
Autor: 
Svi vjerujemo da ćemo ovaj projekt i uspjeti realizirati kad sve ovo prođe. Bit će prilike i vremena. Trebamo samo sada svi zajedno biti pametni i strpljivi. I ovo će zlo proći, poručila je Elvira Katić, predsjednica udruge Manufaktura
Zvonko KUCELIN
Pronađena priča za ovu godinu bila je »Moja sestra Čika« - Elvira Katić

Svi trenutačno živimo nestvarnu stvarnost, a sve ono što se trebalo dogoditi - odgođeno je. Jedan od projekata koji se po prvi puta trebao održati tijekom ovog mjeseca jest i onaj pod nazivom - U potrazi za pričom zadarske udruge Manufaktura Ideja čija je predsjednica Elvira Katić poznata zadarska književnica i pjesnikinja, prof. hrvatskoga jezika i književnosti te dipl. knjižničarka, dobitnica nagrade za životno djelo Višnja Šeta, kao i državne nagrade »Ivan Filipović« za postignuća u odgojno-obrazovnoj djelatnosti.

Grad sufinancirao projekt

- Nažalost, sve smo imali do u detalja pripremljeno, ali smo ovaj projekt morali odgoditi za neka bolja vremena. Riječ je o projektu usmenog pripovjedanja kojemu je dao podršku i sufinancirao ga i Grad Zadar u okviru javnih potreba u kulturi za ovu godinu, a trebale se uključiti i Gimnazija Jurja Barakovića, Prirodoslovno-grafička škola, OŠ Stanovi i OŠ Šime Budinića. U Hrvatskoj se naime, od 2003. godine obilježava Svjetski dan pripovijedanja. Neizostavni motiv za obilježavanje ove Međunarodne manifestacije jest - kolektivna memorija. Međutim, kako je informacija u suvremenom svijetu postala osjetljiva te više nema pokretačku snagu, a pamćenje postaje uvjetovan proces, jedan dan u godini posvećen je usmenom pripovijedanju. Projekt »U potrazi za pričom...« bili smo zamislili kao skupni naziv niza pripremnih radionica i inovativnih programa, a sve u povodu obilježavanja Međunarodnog dana usmenog pripovijedanja, a inspiraciju smo našli u zadarskoj povijesti, objasnila je Katić.
Pronađena priča za ovu godinu bila je »Moja sestra Čika« jer Čika je bila - žena, majka, sestra, opatica…, čiji se glas čuo na biskupskim dvorima i kraljevskim saborima, a svojom sestrom nazivao ju je hrvatski kralj Petar Krešimir IV.

Kad sve ovo prođe...

- Projekt pod nazivom »U potrazi za pričom…« je i inače zamišljen tako da kroz različite programe i teme, promičući nematerijalnu kulturu kroz tradicijski oblik usmenog pripovijedanja, njegujemo kontinuitet međugeneracijske komunikacije s ciljem prijenosa znanja, iskustva, umijeća, jezika i usmene predaje. Inspiraciju za potragu uvijek možemo naći u bogatim povijesnim izvorima, bilješkama, predajama, u zabilježenoj povijesti i tradiciji Zadra i zadarskoga zaleđa, naglasila je Katić dodajući kako lokacije za ovaj projekt mogu biti i samostan, razred, ulica, tržnica, autobus, caffe bar, park, knjižnica, starački dom, dječji vrtić…
- Svi vjerujemo da ćemo ovaj projekt i uspjeti realizirati kad sve ovo prođe. Bit će prilike i vremena. Trebamo samo sada svi zajedno biti pametni i strpljivi. I ovo će zlo proći, poručila je Elvira Katić, predsjednica udruge Manufaktura Ideja, skraćenog naziva M.I., koja je registrirana kao neprofitna organizacija koja svojim programima promiče, unapređuje i osnažuje osobni razvoj pojedinca svih životnih dobi, istražuje i educira vlastite resurse u smislu unapređenja života, kako pojedinca, tako i društva u cjelini. Udruga je registrirana u lipnju lani, a danas broji 17 članova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)