U Zadru se za kvadrat stana prosječno tražilo 2.238 eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Opada broj novih zainteresiranih klijenata za potencijalne buduće kupoprodaje ili najmove
Prosječna tražena cijena stana na Njuškalu u Hrvatskoj raste 50. mjesec uzastopce. U godinu dana tražena cijena stana u Zagrebu veličine 50 kvadratnih metara skočila za 5.696 eura. Godišnji rast traženih cijena stanova u Rijeci za 10 posto
Zvonko KUCELIN
Trgovci nekretninama jedini znaju jesu li im počele opadati cijene stanova

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 164 tisuće aktivnih oglasa u veljači 2020. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju porast od sedam posto na godišnjoj razini, dok je prema veljači 2018. godine zabilježen rast cijena veći od 14 posto.
Na godišnjoj razini cijene stanova u Hrvatskoj su rasle za gotovo devet posto, dok su cijene kuća rasle za 4,5 posto. Zanimljivo je napomenuti da na Njuškalu tražene cijene stanova u Hrvatskoj rastu 50. mjesec zaredom. Prosječni godišnji rast traženih cijena stanova u posljednjih 12 mjeseci iznosi 8,72 posto.
Pogledamo li detaljnije po gradovima, cijene variraju u ovisnosti o lokaciji. Tako je u veljači u Zadru prosječna cijena kvadrata stana iznosila 2.238 eura, dok je prosječna cijena kuće bila bitno jeftinija s traženih 1.543 eura za kvadrat.
Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosila je 2.119 eura, odnosno za oko šest posto je bilježila rast u posljednjih 12 mjeseci. To znači da je tražena cijena stana u Zagrebu, veličine 50 kvadratnih metara, porasla za 5.696 eura. Još veći rast bilježili su stanovi u Splitu. Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata stana u veljači iznosila 3.016 eura, odnosno bilježila je rast za preko 6 posto.
Od najvećih hrvatskih gradova, najveći postotni rast unazad godinu dana bilježila je Rijeka. Tamo su tražene cijene stanova u godinu dana porasle za gotovo 10 posto i u veljači je kvadrat stana tamo iznosio 1.686 eura.
Od ostalih gradova, i dalje je na uvjerljivom mjestu, kada su cijene nekretnina u pitanju, Dubrovnik. Tamo je u veljači prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.842 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem tamo bila 4.391 euro.
Prošli mjesec prosječna tražena cijena kvadrata stana u Velikoj Gorici iznosila je 1.495 eura, dok je u Zaprešiću ona bila 1.338 eura, a u Samoboru 1.286 eura. Cijene stanova u ova tri grada u prosjeku su niže za oko 30-40 posto u odnosu na Grad Zagreb.
U agencijama za nekretnine su potvrdili kako im je zbog postojeće situacije tržište mirno kao da ga nema. Svakako pada i broj novih zainteresiranih klijenata za potencijalne buduće kupoprodaje ili najmove. Svi im kao razlog navode zabrinutost zbog koronavirusa i situacije koja je postala zaista ozbiljna. Manji broj kupaca nekretnina bi mogao utjecati i na cijene. (Martina KUTEROVAC)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)