Upisuju se volonteri koji pomažu potrebitima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Inicijativa Jedni za druge - Zadar uspjela okupiti znatan broj volontera
Ideja za ovim okupljanjem proizašla je iz solidarnosti i volje za pružanjem pomoći u situaciji dodatne ugroženosti starijih te drugih socijalno i zdravstveno ugroženih sugrađana/ki, navode u inicijativi
GDCK BIOGRAD
Osim zaposlenika i volontera Crvenog križa, potrebitima pomažu brojni građani okupljeni kroz ovu inicijativu

Inicijativa Jedni za druge - Zadar oglasila se priopćenjem u kojem su naveli da, iako su u ovom trenutku relativno dobro premreženi po kvartovima, za neke kvartove nema upisanih volontera/ki. Stoga su ovim putem pozvali ljude, ukoliko ispunjavaju uvjete, da se priključe ovoj grupi i upišu u tablicu. Ako uvjete i ne ispunjavaju, poručili su kako se ljudi svakako mogu pridružiti jer članovi ove grupe prenose vjerodostojne informacije, a mogu ih i obavijestiti ako znaju da u njihovom ulazu i/ili ulici borave osobe kojima treba pomoć.
Koordinacija inicijative Jedni za druge - Zadar je započela prije malo više od tjedan dana. Ideja za pokretanjem ove građanske inicijative, kao i u ostalim gradovima, proizašla je naprosto iz solidarnosti i volje za pružanjem pomoći u situaciji dodatne ugroženosti starijih te drugih socijalno i zdravstveno ugroženih sugrađana/ki.

U skladu s preporukama HZJZ-a

Svjesne da je ovdje riječ o građanskim inicijativama solidarnosti, a ne o udruzi koja ima formalno educirane volontere/ke, vodimo brigu o tome da je sve u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog i županijskog stožera za civilnu zaštitu, kao i ostalih nadležnih tijela. Upravo zbog toga maksimalno držimo do vlastite odgovornosti za druge. Bitna nam je transparentnost pa od trenutačnih, kao i od budućih, volontera i volonterki tražimo da djeluju odgovorno, pridržavaju se pravila i vode evidenciju o transakcijama i pruženoj pomoći.
Zato se za prijavu na upisnu listu moraju ispoštovati osnovna pravila. Volonteri/ke pomažu osobama isključivo u svojim mikrosredinama (zgrada, ulica, kvart), ostavljaju svoj kontakt i osobne podatke, ne mogu se prijaviti ako imaju neke od potencijalnih simptoma SARS-CoV-2 virusa ili su narušenog zdravlja te su maske i jednokratne rukavice nužne. Detaljna pravila i upisna lista na vrhu su otvorene grupe Jedni za druge - Zadar na društvenoj mreži Facebook. Upisivanjem u listu prijavljuju se za volontiranje, nakon čega im dodatno pojasnimo pravila, uputimo ih kako postupati u skladu s aktualnim mjerama opreza te redovito međusobno komuniciramo kako bismo ih usmjerile kod eventualnih nedoumica i povezale s potrebitima.

Humanitarni broj telefona

Humanitarni broj telefona 0800 900 890, pokrenut u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, dostupan je i za grad Zadar (nakon poziva, birajte broj 5). Možete nas nazvati svakim danom od 9 do 14 sati. Kada nazovete humanitarnu liniju, molimo vas da kažete svoje ime i prezime, kvart, broj telefona i oko čega vam je pomoć potrebna. Volonterke na vezi će vas potom nastojati spojiti s volonterima/kama na terenu. Molimo vas da naš broj zovete isključivo u ove svrhe iz poštovanja prema vremenu i dobroj volji naših volontera/ki. Nakon toga, s vama će u kontaktu biti osoba koja će vam pomagati te ćete s njom direktno dogovarati detalje o pomoći koja vam je potrebna i načinu plaćanja. Solidarno, zaključuje se u priopćenju koordinatorica građanske inicijative Jedni za druge - Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno