Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cvjetnica – uvertira Velikom tjednu

29.03.2021. 10:24


Polako se približavamo najvećem kršćanskom blagdanu – Uskrsu. Iako će se ove godine zbog epidemioloških mjera slaviti u skromnijem obimu, uz ovaj se veliki blagdan vezuju mnogobrojni i raznoliki običaji.
– Korizmeni i uskrsni običaji sušta su suprotnost razuzdanom veselju i šarenilu poklada. Korizmu obilježava pokora, post i odricanje. Pripreme za proslavu Uskrsa uključuju blagoslov hrane, pjevanje narodnih pjesama, bojanje pisanica i pečenje uskrsne pogače, kaže nam Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar. Osim samog blagdana Uskrsa, za kršćane je od velike važnosti i Veliki tjedan, naročito Veliki četvrtak i Veliki petak.
– Uvertira Velikom tjednu je Cvjetnica, koja se u zadarskoj regiji još naziva i Cvitnicom ili Maslinskom nediljom, kada se vjernici po običaju umivaju u vodi i cvijeću. Još jedan običaj, koji je naročito važan u Dalmaciji, je pletenje i blagoslov maslinovih grančica. Običaj je to kojim se odaje počast Isusu Kristu, kojeg su, po biblijskoj predaji stanovnici Jeruzalema mahanjem maslinovim i palminim grančicama pozdravljali po njegovu ulasku u grad, priča Lulić Štorić te ističe kako se osim Cvjetnice, važni običaju vezuju se i za dane od Velikog četvrtka do samog blagdana Uskrsa.
– Na Veliki četvrtak zavezuju se crkvena zvona, koja se odvezuju na Veliku subotu. Veliki petak je kulminacija muke Isusove pa tako i korizmenog posta, a običaj je da se ne obavljaju teški poslovi. Dan je to velikog posta i nemrsa. Na Veliku subotu priprema se hrana za blagoslov. U Dalmaciji je to uvijek pogača za sve ukućane. Na sam dan Uskrsa vjernici tradicionalno nose hranu na blagoslov, oblače svoju najsvečaniju odjeću i slave uskrsnuće Isusa Krista, kaže Lulić Štorić.
Svima omiljeno ukrašavanje pisanica izvorno nije dalmatinski običaj. Ovaj je običaj dugo vremena bio prisutan u kontinentalnim krajevima Lijepe Naše.
Pandemija koronavirusa nije spriječila održavanje radionice pletenja maslinovih grančica. Uz stručno vodstvo etnologinje dr. sc. Karmen Turčinov i poštivanje epidemioloških mjera svi zainteresirani imali su priliku upoznati tradiciju pletenja maslinovih grančica. Radionice su se održavale u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.