Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Iskustvo Božje ljubavi potiče nas »iznova se darivati« bližnjima

29.03.2021. 09:04


Nedjelja Muke Gospodnje- Cvjetnica, obilježena je jučer blagoslovom maslinovih grančica i misnim slavljem u katedrali sv. Stošije u Zadru koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Tradicijskim blagoslovom maslinovih grana znakovito se obilježava spomen na svečani Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je židovski narod kličući dočekao s palminim i maslinovim granama, slaveći ga kao Mesiju koji će »izbaviti Izrael« od rimskoga jarma.
Nadbiskup Puljić je u svojoj propovijedi rekao kako nas Cvjetnica uvodi u misterij Isusove smrti na križu o čemu smo sada slušali pravu dramu koja nas vodi od maslinskog vrta, preko Kaifinog i Pilatovog dvora do Golgote gdje će u petak poslije podne Sin Božji ispustiti dušu.


Zauzimanje za neprijatelje
– Osjetili smo na kraju drame čudnu tišinu koja je zavladala na Golgoti. Tijekom teške muke i boli na križu Isus je izgovorio nekoliko riječi koje pokazuju redoslijed njegove ljubavi i naklonosti. Najprije se zauzeo za neprijatelje i za njih usrdno molio svoga Oca neka im »oprosti, jer ne znaju što čine«. Zatim se obratio razbojniku s desne strane i obećao da će »još danas biti s njime u raju«. Na koncu zauzeo se i za svoju svetu Majku kad joj je povjerio učenika Ivana i rekao mu: »Ivane, evo ti majke«. Neprijatelji, grješnici pa sveci jest redoslijed kojim ljubi božansko Srce Isusovo, podsjetio je mons. Puljić dodajući kako u kontekstu otajstva Kristove muke i ljubavi moramo priznati da premalo poznajemo dimenzije Božanskoga Srca.
– Valja nam stoga mijenjati neke krive slike o Bogu Ocu i njegovom Sinu, jedinom Spasitelju čovjeka. Valja otkriti i odstraniti pogubne viruse s naših duševnih računala. Primjer obraćenog razbojnika Dizme pokazuje koliko je Isusu stalo do našeg spasenja i spasenja svih ljudi. Pri tomu on ne gleda na bezakonja naša, već na srce raskajano i ponizno, koje neće prezreti. Pred tom činjenicom valja nam malo stati, povući se u tišinu i razmišljati, posebice u ovom Svetom Tjednu, kako bismo čuli nutarnji govor uz pomoć naših duhovnih antena. To je šutnja kad čujemo glas Svevišnjega, kao i jeku naše savjesti, ističe nadbiskup koji je rekao kako stoga ovih dana tražimo prostore tišine u crkvama gdje imamo prigodu susresti milosrdno srce Oca u sakramentu svete ispovijedi.


Prihvaćanje Isusove ljubavi
– Nepodnošljiva buka oko nas ne dopušta nam čuti glas svoje duše i svoje nutrine. Potrebno je imati hrabrosti pa ugasiti televizor, mobitel i tranzistor kako bismo potražili i našli mjesto tišine, spokoja i mira. U toj duhovnoj oazi mira može se prepoznati i osjetiti nevidljive silnice našeg duha koje su vječne i neponovljive. Jer, za let put nebesa stvorena je duša naša. Stoga, »čovječe, ne idi malen ispod zvijezda«, napisao je svojevremeno pjesnik Antun Branko Šimić, naglašava mons. Puljić dodajući kako je u otajstvu križa objavljena punina milosrđa nebeskoga Oca, koji je, da bi ponovno zadobio ljubav svoga stvorenja, prihvatio platiti najvišu cijenu, krv njegova Jedinorođenoga Sina.
– Smrt, koja je za Adama bila znak krajnje samoće i nemoći, preobrazila se na križu u čin ljubavi i slobode novoga Adama, Isusa Krista. Krist prikovan na križu najpotresnija je objava Božje ljubavi. I što je još čudnije On na križu moli za svoja stvorenja i žeđa za ljubavlju svakog od nas; te sa žudnjom čeka naš pristanak da mu dopustimo opet nas zagrliti i privući k sebi. Stoga, vrijeme Svetoga Tjedna je razdoblje da prihvatimo Isusovu ljubav i naučimo u toj ljubavi razmatrati o »Onomu koga su proboli«. Iskustvo Božje ljubavi potiče nas »iznova se darivati« bližnjima, posebice onima koji trpe i koji su u potrebi. Zahvalni Isusu za muku, ljubav i praštanje, zahvaljujemo i za trenutke darovane tišine. Molimo neka nam kroz tu tišinu pomogne upoznati naše slabosti, padove i grijehe. I potakne nas po sakramentu svete ispovijedi tražiti njegovo kraljevstvo. I to nam je dosta, zaključio je u propovijedi nadbiskup Želimir Puljić.