Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Noć performansa u Zadru

29.03.2021. 08:30


Pozivaju se umjetnici i umjetnički kolektivi iz Zadra i Hrvatske na sudjelovanje u Noći performansa koju u okviru festivala Perforacije, Zadar snova, te tijekom srpnja 2021., u suradnji s partnerima iz Rijeke, Dubrovnika i Koprivnice, pod pokroviteljstvom Mreže izvedbenih umjetnosti, organizira udruga Domino.


Trodnevni edukativni program
Noć performansa je umjetnički događaj više autora na posebnim lokacijama kojim se poziva umjetnike da predstave performanse, instalacije, eksperimente sa svjetlom/ zvukom/ pokretom, različite prostorne intervencije, participativne umjetničke projekte i slično.
Selektirani će umjetnici kroz trodnevni edukativni program, Laboratorij NP 2021., imati priliku pod mentorskim vodstvom kazališne redateljice Nataše Rajković razvijati, oblikovati i precizirati vlastite predložene projekte te će kroz prezentacije, individualne i grupne konzultacije istražiti i pobliže proučiti specifičnost performansa kao medija, isprobati motivaciju ideje te zajednički raditi na razvoju predloženih koncepata i realizaciji performansa.
Nakon godine obilježene pandemijom, tektonskim pomacima, redefiniranjem društvenih odnosa te preispitivanjem pojma i osjećaja sigurnosti u strukturi svakodnevice i rutine, pozivom se želi potaknuti umjetnike ka promišljanju onih tema koje se u ovom trenutku čine zaboravljenim – čak i frivolnim ili sebičnim – te time stvoriti nove vizije i nadu za vremena koja su pred nama.


Pitanje sreće, ushita i euforije
Tematiziranjem pitanja sreće, ushita i euforije, podržat će se oni umjetnički prijedlozi čije izvedbe odražavaju specifičan umjetnički pristup, potiču inovaciju u umjetničkom izrazu te istražuju nove forme izvedbenog jezika i umjetničkog djelovanja performansa.
Izdanje NP 2021 predstaviti će radove do pet selektiranih umjetnika ili umjetničkih kolektiva koji će tijekom faze razvoja svojih projekata u tri zajednička susreta ostvariti mentorsku suradnju s kazališnom autoricom i redateljicom Natašom Rajković, docenticom pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Na prijavu se posebno potiču umjetnici iz Zadra gdje će se u okviru programa festivala Zadar snova 25, Noć performansa i održati. Cilj je potaknuti i podržati lokalne umjetnike u njihovu radu i razvoju, kao i omogućiti stvaranje prostora za nove suradnje, umrežavanja, decentralizaciju te povezivanje različitih umjetničkih zajednica lokalnih sredina.
Partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).




Predviđeni budžet
Poziv na prilaganje prijedloga umjetničkog projekta otvoren je za sve umjetnike i umjetničke kolektive iz Hrvatske od 17. ožujka do 7. travnja 2021., a prijave se šalju na e-mail [email protected] s naslovom ‘Prijava prijedloga umjetničkog projekta – Noć performansa 2021.’
Prijava mora uključivati kratki opis i koncept projekta, kratki tehnički opis, okvirni produkcijski troškovnik, kratku biografiju i kontakt umjetnika.
Predviđeni budžet po projektu za troškove honorara i tri izvedbe iznosi 3.500,00 kn bruto, dok su putni troškovi i troškovi smještaja, boravka gostovanja i sudjelovanja u razvojnom Lab-u osigurani od strane organizatora.
Selektori ovogodišnje NP su: Zvonimir Dobrović, Nataša Rajković i Petra Begović.
Rezultati Poziva bit će objavljeni 15. travnja 2021. na web-stranici Domina, www.thisisdominoproject.org.
Noć performansa realizira se u okviru suradnje s partnerima Mreže izvedbenih umjetnosti:
Prostor plus – Rijeka, Zadar snova – Zadar, Art radionica Lazareti – Dubrovnik i udruga Mamuze – Koprivnica.