Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poljska vojska zlatnih ribica

29.03.2021. 12:30


Njegovo veličanstvo, Sunce opet nam je na polja poslalo cijelu vojsku svojih u prekrasne žute odore odjevenih misionara. Već od samog pogleda na njih puca zimsko sivilo u nama i oko nas. Da, dolaze nam maslačci, baš kad zimska čamotinja već dobrano načne naša srca, a polet nam tek tinja kao lumin usred mračnog Velebita. Mala žuta sunca griju nam srca i najavljuju proljeće pa se od njih i zrak čini toplijim iako se zima još ne da. Volim ih zvati zlatnim ribicama koje ne samo da ispunjavaju želje, nego i ispravljaju mnoge krivde naših navika iliti naših zdravstvenih nevolja.
Kad su nam duh i tijelo zatrovani predugim stagniranjem, maslačak vam može ispuniti želju za promjenom stanja, regeneracijom, čistoćom i novim početkom. Tajni znak te njegove moći pokazuje se u onom malom ritualu, kad smo kao djeca pokušavali otpuhati sve vlasi sanjive glavice maslačka. Tko u tome uspije, učinio bi dobro djelo maslačku jer bi razasuo sve njegove sjemenke spremne za novo rađanje, a sebi osigurao ispunjenje onoga što je u tom trenutku poželio. Kažu da je on simbol glasnika baš zato što njegove sjemenke, lagane i čarobne, mogu letjeti daleko, preko jezera, čak i mora, i ponijeti poruku za ljubav i nadu u nove početke. Ruka ruku mije, daj i dobit ćeš, pokucaj i otvorit će ti se, rekli bi naši stari koji su sinergiju prakticirali iako je tako nisu zvali.
Malo je biljaka koje nam poput maslačka mogu ponuditi takvo obilje dobra. Hoćeš ga na salatu ili lešo, kao čaj ili ukiseljene pupove, biraj. U svakom dijelu godine maslačak nas liječi ili hrani. Svaki dio biljke je ljekovit. Od cvijeta radimo sirup koji je kao med i vino koje sliči na pjenušac, čaj od korijena i cvijeta, od mladih listova spizu.
Ta se skromna biljčica u strogim znanstvenim krugovima odaziva na ime Taraxacum officinale. Strogo znanstveno su utvrđeni i biokemijski spojevi koji se skrivaju u svakom dijelu njegovog zelenog bića. Sadrži nevjerojatnu lepezu najvažnijih minerala i vitamina. Tu su magnezij, mangan, željezo, kalij i kalcij te vitamini A, C, K, B6, G, folna kiselina, tiamin i znakoviti riboflavin. Taj riboflavin je vitamin B2, narančasto-žuti prašak gorka okusa koji je topiv u vodi. E da! Baš to! Gorak poput maslačka! E, pa taj gorkasti riboflavin je važan faktor rasta, odnosno disanja stanica. Upleten je praktički u sve metaboličke procese u tijelu i neophodan u iskorištavanju energije iz hrane. A to znači, da pojasnim, da kad biste pojeli koliko vam drago energetski bogatih namirnica bez vitamina B2 to bi vam bilo uzaludno jer bi svejedno bili krepani od umora i bez energije. Uza sve, sadrži maslačak još i važne ljekovite i gradbene tvari koje su jako značajne za otklanjanje poremećaja u metabolizmu.
Odnedavno je korijen maslačka sve više u fokusu istraživanja jer pokazuje zanimljivu učinkovitost protiv zle sudbe zvane rak. Misli se da čaj od korijena maslačka ubija stanice raka vrlo učinkovito,a da pri tome ne nanosi štetu zdravim stanicama našeg organizma. Korijen se bere u jesen i proljeće, na livadama daleko od prometnica. Već nakon prvih 48 sati od početka pijenja tog čaja, možemo osjetiti njegove blagodati.
A blagodati su čudesne. Ovaj napitak izbacuje toksine iz organizma, čisti jetru i žuć i pomaže kod ženskih tegoba: od problema lučenja mlijeka, menstrualnih poremećaja pa sve do prevencije i pomaganja kod cista na jajnicima te iscrpljenosti nakon poroda.
Zapravo, teško je i pobrojati sve dijelove našeg organizma i boljetice kojima maslačak može doskočiti. Uspješan je na koži, plućima ili probavi. Djeluje na kožne ekceme, lišajeve, bradavice, kožni svrab i osipe. Učinkovit je kod iskašljavanja, bronhitisa i prehlada bilo da ga koristite kao svježu biljku, bilo u obliku sirupa od cvijeta.
I probavnom sustavu, ma koliko da je složen, maslačak zna izvrsno snalaziti u različitim poremećajima. Pouzdano otapa žučne kamence i lako se obračunava s lijenim žlijezdama te smiruje nateknute žlijezde. Dobar je u borbi protiv dijabetesa jer potiče gušteraču, a smiruje i slezenu. Odlično potiče cijeli metabolizam, čisti limfu i jetru od toksina te jača cijeli organizam od umora. Zna se on obračunati i s gihtom, artritisom i reumom te, gle čuda, još k tome i činiti našu krv fluidnom, zahvaljujući znatnoj količini vitamina K.
Na kraju, pozivam vas na maslačkovu kavu. Skuhat ću je od samljevenog, sušenog i ispečenog maslačkovog korijenja. Pijuckajmo u dobroj vjeri i obećajmo jedni drugima da ćemo otpuhati barem jednu glavicu niz vjetar sa skromnom željom da nam se ovaj žuti nasmiješeni čudotvorac vječno vraća na naša polja.