Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Priroda ili bijeg iz laboratorija? Konačno objavljeno izvješće o podrijetlu koronavirusa

29.03.2021. 11:30


Međunarodna ekspertna misija, koja je boravila u Wuhanu, zaključila je da je vrlo vjerojatno da je uzročnik covida-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje, istodobno gotovo potpuno isključujući mogućnost da je virus ‘pobjegao’ iz nekog laboratorija.
Stručni tim je tezu o ‘posrednom domaćinu’ virusa ocijenio “vjerojatnom do vrlo vjerojatnom” dok je za tezu o ‘bijegu’ virusa iz nekog laboratorija napisao da je “iznimno malo vjerojatan” u dugoočekivanom izvješću tima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) čiji je primjerak pribavila francuska novinska agencija Afp prije službene objave.
Izvješće međunarodne misije u Wuhan s velikim je interesom iščekivano od odlaska tima iz Kine prije više od mjesec dana.
Odgode u objavi zaključaka tima, izrađenih u suradnji s kineskom stranom, pripisane su problemima u koordinaciji i prijevodu dok se u pozadini odvijao diplomatski rat oko sadržaja toga izvješća.
Na konferenciji za novinare u Wuhanu 9. veljače, na kraju boravka međunarodnih stručnjaka u Kini, članovi toga tima i predstavnici kineske strane jasno su rekli da ne mogu još izvući nikakve čvrste zaključke.
No tada su rekli da su radili na rangiranju brojnih teza prema njihovoj vjerojatnosti.


Nedostajuća karika
Stručnjaci vjeruju da je virus SARS-CoV-2, koji izaziva bolest covid-19, potekao od šišmiša.
Jedna od analiziranih mogućnosti bila je da je virus izravno prešao sa šišmiša na čovjeka. Prema konačnom izvješću stručnog tima ta je mogućnost “moguća do vjerojatna”.
Prema stručnom timu od tog scenarija vjerojatnije je da je virus sa šišmiša prešao na neku drugu životonju koja je potom zarazila ljude.
“Iako su najsrodniji virusi pronađeni kod šišmiša, procjenjuje se da je evolucijski razmak između tih virusa i virusa SARS-CoV-2 nekoliko desetljeća, što upućuje na nedostajuću kariku”, navodi se u izvješću.
“Scenarij posrednog domaćina smatramo vjerojatnim do vrlo vjerojatnim”, navodi se, ali se pri tom ne objašnjava koja bi to životinja mogla imatu ulogu u prenošenju virusa sa šišmiša na čovjeka.
Izviješće nije isključilo zaleđenu hranu kao put prijenosa virusa, a radi se o omiljenoj tezi Pekinga, jer se čini da virus može preživjeti temperature ispod ništice.
“Unos putem hladnih/prehrambenih kanala smatra se mogućim”, piše u izvješću.
Na kraju izvješće je analiziralo i ideju ‘bijega’ virusa iz nekog laboratorija, primjerice iz Instituta za virologiju u Wuhanu, što je teorija koju je zastupao bivši američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija.
U izviješću se navodi da nema nijednog zapisa o postojanju nekog virusa sličnog virusu SARS-CoV-2 u bilo kojem laboratoriju prije prosnca 2019. i ističe da su u laboratorijima u Wuhanu na snazi visoki sigurnosni standardi.
“Laboratorij kao izvor pandemije smatra se iznimno malo vjerojatnim”, piše u izvješću.