Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Radovi iznad Sv. Filipa i Jakova trebali bi početi već sredinom ljeta

29.03.2021. 11:06


Veliki dan za Općinu Sveti Filip i Jakov, načelnik Zoran Pelicarić – Peco i ravnatelj Agencije za posredovanje nekretninama (APN) Dragan Hristov u Općinskoj vijećnici potpisali su ugovor o prijenosu prava vlasništva kojim se 2.775 metara četvornih zemljišta na Rabatinu iznad Sv. Filipa i Jakov, na kojem će biti izgrađene četiri zgrade s 24 stana iz Programa poticane stanogradnje (POS), prenosi s Općine na investitora, Agenciju za posredovanje nekretninama (APN).


Ponos i sreća
– Ponosan sam na sve koji su u ovom sudjelovali i sretan zbog onih kojima smo pomogli. Došao je ovaj dan koji je tek korak do izgradnje stanova po izuzetno povoljnim cijenama. kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Naime, nakon provedbe natječaja i odabira izvoditelja i nadzora radova za što je potreban rok od 90 dana, radovi bi mogli započeti već sredinom ljeta. Rok izgradnje je godinu dana.
– To je priča koja se dugo spominje i o kojoj se dugo priča. Naime, živimo u zaista čudnom vremenu, čim se projekt najavio već je bio osuđen. Neki nisu vjerovali i izražavali su sumnju, međutim, na Rabatinu će biti oko 100 obitelji koje će tako ostati u Lijepoj Našoj i doprinositi gospodarskom razvoju, od toga 24 obitelji u POS-ovim stanovima čija cijena ne smije biti preko 1.350 eura po metru četvornom korisne površine, a mi se nadamo da će to biti 1.150 eura, naglasio je Pelicarić.


Jedan od koraka demografske obnove
Cilj je omogućiti građanima zadovoljavanje stambenih potreba uz mogućnost kupnje stanova po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate.
– Općina je u projekt uložila četiri milijuna kuna. Dala je besplatno zemljište, dovela je svu infrastrukturu, trafostanicu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš, istaknuo je Pelicarić.
U današnje vrijeme, kaže on, svjesni su problema i potreba mladih te pružanje podrške i pomoći mladima ljudima shvaća kao obvezu i kao dužnost.
– Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka demografske obnove, naglasio je Pelicarić, istaknuvši kako se na natječaj za 24 POS-ova stanova na Rabatinu javilo preko 70 kandidata, a poznat je i bodovni redoslijed kandidata.




Ključ u ruke
Stanovi neće biti u roh-bau izvedbi nego će biti izgrađeni po sustavu »ključ u ruke«. Dakle, opremljeni su do potpune funkcionalnosti.
– POS je još uvijek najbolji i najjeftiniji način za kupnju stana jer u njemu sudjeluju država, banke i lokalna samouprava. Zato je lijepo vidjeti da je Općina Sv. Filip i Jakov prepoznala ovakav način rješavanja stambenog pitanja svojih žitelja, jer se program društveno poticane stanogradnje zaista pokazao izvrsnom platformom za sprječavanje iseljavanja i poboljšanja kvalitete stanovanja, a što mu je u konačnici i jedna od primarnih zadaća, kazao je Dragan Hristov istaknuvši kako je u dvadesetak godina APN izgradio 8.500 stanova na 80 lokacija.
– Sv. Filip i Jakov bit će 81. lokacija POS-ovih stanova. Na području Zadarske županije izgrađeni su na šest lokacija, kazao je Hristov dodajući kako će izgradnja četri zgrade s 24 stana koštati, ovisno o ponudama ponuditelja, preko 8 milijuna kuna.


Puno truda u lijepu priču
Svaki kupac stana plaća učešće u iznosu od 15% predugovorne cijene stana, 30 dana od sklapanja predugovora. Zakon je predvidio mogućnosti da obitelji s troje ili više djece, kupci s invaliditetom i dragovoljci Domovinskog rata (do 15. siječnja 1992. imaju 100 provedenih dana u obrani suvereniteta RH), nisu obvezni platiti učešće u gotovini nego se učešće pribraja kreditu banke po istim uvjetima. Rok otplate zajma, uključivo rok otplate kredita banke, ne može biti duži od 31 godine od dana sklapanja ugovora o zajmu.
– Ovo je jedna lijepa priča koja je odlično zamišljena, i u čiju je realizaciju uloženo mnogo truda. Moramo naglasiti da smo u Općini Sv. Filip i Jakov pronašli kvalitetnog suinvestitora, jer su uspjeli u manje od godinu dana donijeti uvjete, mjerila i kriterije kako bi ovaj projekt zaživio, zaključila je Josipa Tokić, pomoćnica direktora APN-a.


Lista prvenstva
Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata, konačna lista broji 57 kandidata po sljedećem bodovnom redosljedu: Marin Valeri, Marko Milat, Ivan Mandić, Helena Pedisić, Tomislav Jukić, Ivan Baričić, Maja Begonja, Vedran Budanović, Tomislav Santini, Renata Balunović, Jasminka Fantina, Sandra Jura, Željko Barbaroša, Ante Jukić, Darko Mikas, Moreta Pikunić, Ante Morović, Mario Eškinja, Krešimir Radić, Mario Morović, Roko Polegubić, Jadranka Budanović, Kristian Morović, Roko Vodopija, Andrea Brzić, Ana Mitrović, Martina Brkljača, Marko Brzić, Marin Santini, Marko Morović, Roko Brzić, Ivan Pikunić, Stjepan Marko Batur, Luka Birkić, Matea Milat, Viktor Kaštelanac, Niko Batur, Domagoj Eškinja, Antonio Mikas, Anđela Šarić, Lucija Roje, Goran Jačan, Nado Bausović, Paško Baričić, Denis Baričić, Božidar Morović, Bosiljka Kadija Jukić, Ante Škara, Marcela Mandić, Mara Prtenjača, Tina Filipović, Martina Budan, Tomislava Sciolla, Morana Šangulin, Petra Ivana Punoš, Ivan Santini, Mirjana Jarnjak.
O kupcima POS-ovih stanova odlučuju poslovne banke, odnosno kreditna sposobnost kupca. Potom APN pregledava zaprimljenu dokumentaciju i donosi odluku o odobrenju zajma javnih sredstava koju dostavlja poslovnoj banci.