Od čamaca za Veslački klub do proširenja kampa Turisthotela u Zatonu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ostavština Stanislava Antića, legendarnog direktora SAS-a (3)
Drug Paša je iznio situaciju da Tankerska nema kvalitetnih sredstava (sredstava poslovnog fonda) da bi kreditirala proširenje autokampa Zaton svom OUR-u Turisthotelu. Zamolili su da RO SAS potpiše samoupravni sporazum o udruživanju kvalitetnih sredstava s Turisthotelom od četiri milijarde dinara (1 milijun dolara) radi spomenutog proširenja. Rekli su da će tijekom godine vratiti isti iznos iz tekućeg poslovanja. Mislim da nisu vratili, zapisao je Stanislav Antić
Zgrada u kojoj je danas OTP banka

Otkad smo počeli objavljivati serijal o donacijama SAS-a zadarskom gospodarstvu, zdravstvu, vjerskim, kulturnim i sportskim djelatnostima dok je na čelu bio Stanislav Antić, ne prestaju komentari o njegovim velikim zaslugama.

»Da smo imali samo 1 posto takvih bili bi Monako«, jedno je od mišljenja.

Puno je i prijedloga kako mu se odužiti. Neki predlažu da se po njemu zove jedna od zadarskih ulica, drugi bi po njemu nazvali trg, treći mu podignuli spomenik… Među prijedlozima ima i onih koji pi po Antiću nazvali Dječji odjel, koji je izgrađen sredstvima SAS-a, neki smatraju da Antićevim imenom treba nazvati Industrijsku zonu Gaženicu…
»Želio bih kad bi bilo moguće da se Zapadni put u Kožinu zove po Stanku Antiću«, napisao je na svom fejs profilu Robert Medić. Podsjetimo, potkraj 80-tih godina SAS je financirao izgradnju kompletne infrastrukture, vodovodizaciju, struju, telefon i cestu u budućem kožinskom Novom naselju gdje je izgrađeno 400 novih obiteljskih kuća.
No, nastavimo sada čitati treći nastavak o nizu od ukupno 43 donacije i investicije. Inventuru, onako kako ju je sačinio i opisao sam Stanislav Antić.

«Antiću, kad zađe sunce padne mi mrak na oči...«

16. Kupnja komplet čamaca za Veslački klub Zadar
Kako se oskudijevalo u svemu, jer je bilo potrebno izgraditi novi grad, tako su i sportske aktivnosti bile ograničene. Na zamolbu Veslačkog kluba Zadar financirali smo nabavku kompleta veslačkih čamaca od poznate svjetske firme iz Drezdena tadašnjeg DDR-a (Deutche Demokratische Republik)
17. Jedriličarski klub Zadar
Da bi se mogao razviti jedriličarski sport u Zadru na prostoru »Bijelog kupališta« RO SAS je financirao nasipanje grebena s donje strane kupališta sa 40.000 m3 gromače (kamenja). Polovicu sredstva smo dali za sadašnje vezove Jedriličarskog kluba, kupili smo dizalicu za dizanje i spuštanje brodova. Nabavili smo im jednu regatnu jedinicu zvanu Gringo od poduzeća Elan iz Begunja u Sloveniji. Kupili smo klubu 10 jedrilica Elan 19 (dužine 19 stopa).
18. Zrakoplovna luka Zadar
Nazove me direktor zračne luke Zadar, dipl ing. Ante Benetti i moli me: »Antiću, kad zađe sunce padne mi mrak na oči. Odsječeni smo od svijeta jer nemamo potrebne uređaje za noćno slijetanje zrakoplova. Zračna luka živi od donacija Općine Zadar koja je u financijskim problemima. Bi li nam RO SAS mogao financirati uređaje za noćno slijetanje zrakoplova?« Odgovorio sam mu: »Ante nađite najpovoljnijeg izvođača radova i sav trošak ćemo vam pokriti«. Radovi su izvršeni i poslani račun je bio u potpunosti pokriven odobrenjem Radničkog Savjeta RO SAS-a.

Sretni su bili otočani i njihovi gosti

19. Trafostanica za otoke
Razvojem turizma na otocima bila je i veća potreba za električnom energijom. Dotadašnja trafostanica nije mogla zadovoljiti potrebe pa je dolazilo do prekida struje i kvarova.
Bilo je potrebno izgraditi novi električni dalekovod i trafostanicu koja će u budućnosti zadovoljavati potrebe otočana. Iz Hrvatske elektroprivrede su poslali dopis Općini Zadar da su voljni uložiti 17 milijuna dolara u novi dalekovod ukoliko općina Zadar prihvati obvezu izgradnje nove velike trafostranice za otoke.
Došao je taj dopis na Upravni odbor Komercijalne banke (kasnije Dalmatinske banke). Nakon diskusije predložio sam da će RO SAS dati četvrtinu, 50 milijardi dinara, ako toliko dade i Tankerska plovidba Zadar, Komercijalna banka Zadar i Samoupravna interesna zajednica za privredu. Odluka je donesena, trafostanica je izgrađena i do nje je
došao dalekovod veće prijenosne snage. Sretni su bili otočani i njihovi gosti što više nisu imali prekida električne energije.
20. Sportski centar Mocire
Streljački klub Zadar imao je skučene prostorije na površini gdje se širio RO SAS. Obećali smo im izgradnju olimpijske streljane na Mocirama skupa s kuglanom, što smo i financirali.
21. Distribucijski centar Plodine
Plodine kao dio Poljoprivrednog kombinata Zadar koji je zapošljavao blizu 5000 radnika vršio je prodaju poljoprivrednih proizvoda diljem Jugoslavije i Europe. PK Zadar je 80-ih godina XX. stoljeća poslovao kao i ostala poduzeća. na pozitivnoj nuli.
Radi povećane proizvodnje bila je potrebna izgradnja distribucijskog centra.
Tadašnji direktor Plodina drug Ivica Surać, diplomirani ekonomist, me zamolio da RO SAS Zadar udruži kvalitetna sredstva s PK Zadrom što bi im omogućilo da dobiju poticaj na sredstva od države za unaprjeđenje poljoprivrede. Dogovorili smo sumu od 80 milijardi dinara što je Radnički savjet RO SAS-a i odobrio. Izgrađen je distribucijski centar na Jadranskoj cesti u Zadru. Radnici SAS-a imali su za marendu jabuku cijele godine kao znak zahvalnosti od strane PK Zadra na uloženim sredstvima.

Sredstva za izgradnju pogona Mljekare

22. Pogon Mljekare u Gaženici
Požalio mi se direktor Mljekare Zadar drug Batur, da su nabavili liniju za pakovanje mlijeka u tetrapak, ali u postojećem prostoru nisu imali dovoljno mjesta da bi je koristili. Zamolio me bi li mogli dobiti kvalitetna sredstva za izgradnju (kvalitetna sredstva su sredstva iz poslovnog fonda poduzeća) pogona Mljekare u Gaženici.
Zamolba je bila opravdana jer je cijena mlijeka bila zamrznuta pa je Radnički savjet RO SAS-a to odobrio. Po završetku radova ukupan iznos bio je 7,5 milijardi dinara.
23. Proširenje kampa Turisthotela u Zatonu
Najavili su posjet RO SAS-u drug Ivan Paša, direktor Tankerske plovidbe Zadar s financijskim direktorom Turisthotela Vladom Vidučićem (zvani »pop«).
Drug Paša je iznio situaciju da Tankerska nema kvalitetnih sredstava (sredstava poslovnog fonda) da bi kreditirala proširenje autokampa Zaton svom OUR-u Turisthotelu. Zamolili su da RO SAS potpiše samoupravni sporazum o udruživanju kvalitetnih sredstava s Turisthotelom od 4 milijarde dinara (1 milijun dolara) radi spomenutog proširenja.
Rekli su da će tijekom godine vratiti isti iznos iz tekućeg poslovanja. Kako Turisthotel nije vraćao dug našli smo se na Trgovačkom sudu u Splitu. Turisthotel je tvrdio da ta sredstva po zakonu ne mogu biti vraćena, a šef financija RO SAS-a da su to povratna sredstva. Na sudu se to nije riješilo. Mislim da ta sredstva nisu vraćena, zaključio je Stanislav Antić.

(Nastavak u sljedećem broju)

Sve Antićeve i SAS-ove donacije

Donacije: 1.Cenmar (tvornica riblje mlađi i uzgoja brancina i orada), 2. Košarkaški klub Zadar, 3. Zadarski kolodvor, 4. energetska jedinica i ultrazvuk srca, 5. uređaji za zadarsku bolnicu, 6. kompletna oprema za Odjel za transfuziju, 7. aparati za snimanje moždanih impulsa, 8. Odjel pedijatrije, 9. proširenje Doma zdravlja u Zadru, 10. Zubna poliklinika Zadar, 11. nabava skenera za rendgenologiju, 12. nabavka dvaju inkubatora za rodilište Opće bolnice Zadar, 13. kupnja polica za arheološki muzej, 14. popravak krova crkve sv. Stošije, 15. sredstva za popravak Gradske lože, 16. kupnja komplet čamaca za Veslački klub Zadar, 17. Jedriličarski klub Zadar, 18. Zrakoplovna luka Zadar, 19. trafostanica za otoke, 20. Sportski centar Mocire, 21. distribucijski centar Plodine, 22. pogon Mljekare u Gaženici, 23. proširenje kampa Turisthotela u Zatonu, 24. kupnja 10 motornih čamaca kvarner plastike za poduzeće Santurist, 25. donacija za kapelicu Sv. Dimitrija, 26. dugometražni film »Zadarski memento«, 27. Hrvatsko narodno kazalište, 28. nova oprema za Radio Zadar, 29. MIOC – oprema jednog razreda s PC Aple, 30. oprema triju kafića Jadere u Zadru, 31. novi kotlovi za grijanje u Tehničkoj školi u Zadru, 32. nove policijske stanice, 33. novi stroj za tisak Narodnog lista, 34. donacija za izgradnju Sveučilišne biblioteke u Zagrebu, 35. donacija sredstava za tov junica, 36. dio sredstava za izgradnju marine Kornati u Biogradu na Moru, 37. dio sredstava za izgradnju marine Hramina, 38. izgradnja nasipa u Bibinjama, 39. izgradnja dijela Jadranskog cjevovoda, 40. dio sredstava za drugu fazu razvoja izgradnje pošte, 41. donacija sredstava Domu za odrasle osobe Sv. Frane, 42. donacija SUVAG-u iz Zagreba, 43. formiranje poduzeća Beton d.o.o.
Sve navedene donacije i sudjelovanje u raznim projektima rezultat su uspješnog rada i poslovanja RO SAS-a Zadar od 1.1.1978 do 1.1.1991. godine, dok je Stanislav Antić bio na čelu Tvornice specijalnih alatnih strojeva SAS.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno