Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

S ovog mjesta svi odlazimo s novom nadom

Autor: Marija Ćurko

28.04.2008. 22:00
S ovog mjesta svi odlazimo s novom nadom


Mons. Prenđa uputio je na stvaranje ozračja ljubavi i zajedništva, a ne mržnje i razdora, na ljubav prema začetom životu te ispravno stajalište prema dobrima ovoga svijeta
Na spomen ukazanja Blažene Djevice Marije udovici Jeleni Grubišić 1516. godine na otočiću Zečevu u Ninskoj laguni svečano misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Anselma u Ninu predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.Brojni vjernici Nina, okolnih mjesta i cijele Zadarske nadbiskupije jučer su hodočastili Gospi od Zečeva, noseći joj svoje molitve i zahvale. Nakon svete mise uslijedila je tradicionalna procesija vjernika i svećenstva s čudotvornim Gospinim kipom ulicama grada, blagdanski ukrašenim uz pjevanje himne “Dobra Majko sa Zečeva” i drugih pjesama u čast Bogorodice.
Barjaci brojnih župa U svečanoj blagdanskoj proslavi mogli su se vidjeti barjaci brojnih župa koje su hodočastile u Nin: Uznesenja BDM s Belafuže, Nina, Zatona, Privlake, Vrsi, Poljica, Vira, Biograda, Petrčana, Ražanca, Pridrage, zatim hodočasnici iz primorja, s otoka, itd. Središnje zavjetno Gospino svetište Zadarske nadbiskupije u Ninu stoljećima okuplja brojne štovatelje Djevice Marije na molitvu te pouzdanje u njezin zagovor i pomoć. Za osam godina obilježit će se 500 godina od Gospinog ukazanja na Zečevu.– Svi mi želimo da nas Gospa drži u zagrljaju kao što je i dosad držala ovaj ninski narod, rekao je na početku euharistijskog slavlja ninski župnik don Šime Kevrić.Mons. Prenđa u svojoj je propovijedi pozvao na pouzdanje u zagovor Djevice Marije i vjernost duhovnim vrednotama, prisjetivši se korijena kršćanstva i hrvatske državnosti u gradu Ninu. Također je uputio na stvaranje ozračja ljubavi i zajedništva, a ne mržnje i razdora, na ljubav prema začetom životu te ispravno stajalište prema dobrima ovoga svijeta, kako ne bi bili zarobljeni sigurnošću koja dolazi od dobitka i stjecanja materijalnih dobara po svaku cijenu.
Nova vrata nade – Djevica otvara nova vrata nade, usred poteškoća i problema života, pozivajući nas na molitvu i oslanjanje na Boga – izdvojeno je u riječima nadbiskupa zadarskog. Također se čulo o povezanosti svetišta Gospe od Zečeva s Marijinim svetištem u Lourdesu, gdje će se ove godine održati hodočašće Zadarske nadbiskupije, u povodu 150. godišnjice lurdskih ukazanja. Povezanost ovih svetišta očituje se u pozivu na molitvu, obraćenje, post i pokoru, koji je Gospa uputila. – Gospa pokazuje put obitelji, mladih, kako odgojiti i podići svoju djecu u povezanosti s nebeskom Majkom, koja je zagovornica, na putu rasta u odgovornosti i Božjoj mudrosti. Pred lik naše nebeske Majke dovela nas je naša vjera, ali i naše potrebe, križevi i teškoće koje nosimo u svom životu. Svatko od vas može računati da će poći s ovog svetog mjesta Marijina štovanja, s novom nadom, rekao je u propovijedi nadbiskup te upozorio na česte negativne pojave koje ugrožavaju čovjekov nutarnji mir, obitelj i mlade, kao što su nevjera, abortus, nemoral, razvodi brakova i drugo.– Djevica osnažuje našu vjeru i kršćanski život na putu življenja evanđelja njezina Sina. Bitno je sebe i svoje srce donijeti pred Gospin lik, jer svaki čin naše ljubavi prema njoj puno znači za naš život. Majka nebeska nikoga ne otpravlja bez utjehe i duhovnih darova, prateći naš život i obitelji, stoji u zaključku propovijedi.