Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Flota Tankerske plovidbe ne plovi Adenskim zaljevom

Autor: Zrinka Grancarić

28.04.2009. 22:00
Flota Tankerske plovidbe ne plovi Adenskim zaljevom


Flota najvećeg hrvatskog brodara u međunarodnoj plovidbi, zadarska Tankerska plovidba, uglavnom ne plovi tim područjem, jedino je u zadnje vrijeme veliki suezmax tanker Donat dva puta prošao Adenski zaljev


Brodovi trgovačke mornarice sve češće su meta napada gusara u Adenskom zaljevu. Flota najvećeg hrvatskog brodara u međunarodnoj plovidbi, zadarska Tankerska plovidba, uglavnom ne plovi tim područjem, jedino je u zadnje vrijeme veliki suezmax tanker Donat dva puta prošao Adenski zaljev. Donat zasad nema u planu putovanja prolaz tim akvatorijem, ali nije ni sasvim potvrđeno da možda neće morati. U svakom slučaju, svi se sigurnosni protokoli znaju, kaže časnik za sigurnost Tankerske plovidbe, kapetan Ante Ražov.
– Posada treba ponajprije napraviti procjenu rizika prije prolaska opasnim vodama kako bi utvrdili kakav napad mogu očekivati i koje mjere poduzeti. Najprije se brod treba javiti sjedištu koalicijskih snaga u Dubaiju. Potom treba napraviti trening s posadom. Treba aktivirati protupožarne pumpe i sve dodatne motore kako bi se mogao u slučaju napada opteretiti glavni motor za nagle manevre izbjegavanja. Glavni cilj je spriječiti gusare da se ukrcaju, odnosno kupiti dovoljno vremena da u pomoć pristignu ratni brodovi koji su na tom području. Obično, ako bi se uspjelo oko pola sata zadržati gusare da se ne ukrcaju oni i sami znaju odustati od napada te se brod može zaštiti. Uspješnost ovisi i o tome je li dan ili noć te o samoj budnosti posade.
Spominjete ratne brodove, mislite li da je međunarodna zajednica dovoljno učinila da bi zaštitila trgovačku mornaricu?
– Mislim da ima dosta neriješenih pitanja, za početak nedovoljan angažman država u tom području u obrani svojih nacionalnih prostora. Na Somaliju ne možemo niti računati, Jemen, također, možda ne čini dovoljno što je u njegovoj moći. Šesnaest je nacija zasad poslalo svoje ratne brodove. Oni pokrivaju milijun četvornih milja. Također se postavlja pitanje što s gusarima koji se uhvate. Zasad su samo SAD i Kenija uspostavile bilateralni sporazum o izručenju gusara, to je potrebno napraviti i s ostalim državama. Ima tu još dosta pitanja koja treba riješiti. Međutim, po zadnjim informacijama sve su strane uključene i pokušavaju što više napraviti kako bi spriječili i smanjili broj napada.
Jedan od zadnjih otetih brodova je belgijski Pompei koji je otet u subotu ujutro u vodama Somalije, a u čijoj posadi su i četiri hrvatska pomorca.